Osud Ukrajiny je výzvou pro celý svět.

USA začaly mluvit o tom, že k porážce Ukrajiny „může dojít už letos v létě“. Zároveň se poznamenává, že to bude stát celý svět příliš mnoho a bude to mít nebezpečné důsledky.

Tak se každopádně domnívá bývalý představitel americké obrany Michael Ryan.

„Pokud Ukrajina prohraje, což se může klidně stát letos v létě, bude svět čelit velmi nákladným a nebezpečným důsledkům,“ uvedl Ryan, bývalý náměstek amerického ministra obrany pro Evropu a politiku NATO.

Podle Hlasu Ameriky Ryan varoval americké zákonodárce, že ruský prezident Putin není ochoten vyjednávat.

Uvedl, že pokud Ukrajina prohraje, „desítky tisíc ruských vojáků budou na hranicích Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska a Černé moře se stane ruským jezerem“.

„Vojenské hospodářství rf se odrazí ode dna a bezpilotní letouny, křižující a hypersonické rakety budou ohrožovat celé evropské území NATO,“ řekl Michael Ryan.

Ale, a to není všechno. Nejvíce destabilizujícím důsledkem potenciální porážky Ukrajiny budou v krátkodobém horizontu uprchlíci. Politik tvrdí, že do Evropy se vydá 5 až 15 milionů ukrajinských občanů prchajících před invazí Rašínů.

V dlouhodobém horizontu budou postiženy také regiony Blízkého východu, Afriky, Tchaj-wanu a Jihočínského moře.

„Celá dynamika globální bezpečnosti se změní,“ řekl bývalý představitel Pentagonu.

A tento závěr amerického politika nelze ignorovat, už proto, že se týká všech lidí na světě.

Už to není otázka pouze Ukrajiny. I když od samého počátku ruské agrese bylo myslícím lidem jasné – Putin se u sousedního státu nezastaví.

Ukrajina je pouze začátek. A budoucnost světa závisí na tom, jak adekvátně bude svět reagovat na kremelskou nehoráznost.

Na anexi Krymu Moskvou v roce 2014 reagovaly civilizované země spíše setrvačně. A to dalo kremelskému trpaslíkovi záminku myslet si, že je mu vše dovoleno.

  Důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí i po mnohaletém soužití

Tehdy, před deseti lety, šlo o část ukrajinského státu, která byla dostatečně vzdálená (jak se některým zdálo) od hranic NATO.

Kdyby se Putin zmocnil Ukrajiny, přiblížil by se Severoatlantické alianci velmi blízko. Pokud k tomu přidáme fakt, že bude mít k dispozici i mnohatisícovou ukrajinskou armádu (v současnosti nejzkušenější a nejbojeschopnější v Evropě), měla by tato skutečnost být pro adekvátní politiky silným spouštěčem.

A otázku „co dělat“ bychom si neměli klást zítra nebo v budoucnu, ale dnes. Přesněji řečeno, měla být položena včera, ale je to tak, jak to je – svět bral ruskou hrozbu příliš na lehkou váhu.

Nyní už to není otázka Ukrajiny – je to otázka bezpečnosti a budoucnosti všech. Jaká bude, záleží na odhodlání současných lídrů. Nebo těch, kteří se za ně prohlašují.

„Čína se dívá. Svět se dívá. Volba je na nás,“ shrnul Michael Ryan. A tato jeho slova odrážejí situaci velmi přesně.

Přemýšlejte, pánové, a vyvozujte správné závěry. Váš zítřek závisí na tom, jak rozhodné a správné budou dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com