Hlasy v eurovolbách v Česku sečetli komisaři ve všech okrscích

Hlasy voličů v evropských volbách v Česku sečetli volební komisaři ve všech okrscích, vyplývá dnešního večerního sdělení Českého statistického úřadu (ČSÚ) na sociální síti X. Údaje z posledního okrsku dostali statistici v 19:40, tedy o zhruba půl hodiny dříve než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety. Celkové výsledky včetně účasti zveřejní statistický úřad v neděli později večer potom, co se uzavřou všechny volební místnosti v Evropské unii, konkrétně v Itálii.

V prvních hodinách po uzavření volebních místností v Česku ve 14:00 přitom sčítání postupovalo o něco pomaleji než při volbách předcházejících. „V 16:00 byla převzata data z 10.866 okrsků. V roce 2019 šlo ve stejný čas o 12.036 okrsků,“ hlásili odpoledne statistici. O něco dřív oznámili, že v 15:21 měl statistický úřad ve svých databázích data z 5000 volebních okrsků, přičemž před pěti lety měl ve stejném čase údaje z 6171 okrsků. Letos bylo v Česku 14.714 volebních okrsků, v roce 2019 jich bylo 14.766.

Později se rozdíl v počtu okrsků, z nichž statistický úřad převzal data, v mezivolebním srovnání snížil. „Krátce po 16:30 obdržel ČSÚ data z 13.480 okrsků. V roce 2019 jich bylo 14.069,“ informoval. V 17:30 chyběly údaje ze 110 okrsků a po 19:00 z posledních čtyř. Před pěti lety převzal úřad údaje z posledního okrsku ve 20:14.

První data z volebního okrsku obdržel letos statistický úřad ve 14:22. Před pěti lety to bylo o dvě minuty později. Letošní prvenství drží okrsek v Ústí nad Labem – Neštěmicích. „Následoval okrsek v Blatné na Strakonicku a v Žimuticích na Českobudějovicku,“ sdělili statistici.

Výsledky voleb do nedělních 23:00 zveřejnit nelze. Statistici upozornili na to, že úřad data z okrsků jen přijme a dál je nezpracovává. Celkovou sumarizaci výsledků a přepočet hlasů na mandáty provede v neděli večer. Od dnešního odpoledne nebyly na oficiálním volebním serveru přístupné údaje k žádným volbám. „K obnovení dostupnosti dojde v neděli 9. června po 23:00 po oznámení celkových výsledků voleb na tiskové konferenci,“ sdělil dříve úřad. Nyní je možné podle volebního zákona publikovat například údaje z výzkumů exit poll, kdy jsou dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností, nebo i o volební účasti.

  Na horách ráno klesly teploty k nule, dnes bude poslední den bez srážek

 

Evropské volby v Česku neprovázely z pohledu ministerstva vnitra problémy

 

Evropské volby v Česku neprovázely z pohledu ministerstva vnitra problémy. Dostalo informace jen o odcizení vlajek Evropské unie ve dvou obcích. ČTK to dnes řekl ředitel odboru voleb ministerstva Tomáš Jirovec. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00 a členové okrskových volebních komisí začali sčítat hlasy. Výsledky budou zveřejněny v neděli později večer poté, co se uzavřou všechny volební místnosti v Evropské unii.

„Evropské volby v České republice proběhly bez mimořádných událostí a řádně,“ řekl Jirovec. Přes noc podle informací, které ministerstvo obdrželo, někdo odcizil vlajky EU z volebních místností v Zelenecké Lhotě na Jičínsku a Břevnici na Havlíčkobrodsku. Na řádné konání voleb nemají tyto incidenty podle Jirovce vliv, jde o přestupek.

Ještě před samotným zahájením hlasování v pátek odpoledne ministerstvo zaznamenalo podle ředitele odboru dotazy například na nedoručené voličské průkazy. Šlo podle něho o jednotlivé případy, přičemž průkazy byly zpravidla uložené na dodací poště. Dotazy na postup při volbách, tedy třeba k vedení voličských seznamů, přicházely z okrskových komisí. „Komise nám nehlásily nějaké významné problémy,“ poznamenal Jirovec. Zmínil taky situaci, že voliči nebyli v seznamu, a komise je proto nenechala hlasovat. „Zjistí se třeba, že se nenahlásili jako občané jiného členského státu do seznamu voličů pro evropské volby,“ dodal.

Český statistický úřad obdržel první data z volebního okrsku ve 14:22, sdělil na sociální síti X. Před pěti lety to bylo o dvě minuty později. Letošní prvenství drží okrsek v Ústí nad Labem – Neštěmicích. „Následoval okrsek v Blatné na Strakonicku a v Žimuticích na Českobudějovicku,“ uvedl úřad. Okrskových volebních komisí je celkem 14.714.

Výsledky voleb do nedělních 23:00 zveřejnit nelze. Statistici upozornili na to, že úřad nyní data z okrsků jen přijme a dál je nezpracovává. Celkovou sumarizaci výsledků a přepočet hlasů na mandáty provede až v neděli večer. Od dnešního odpoledne nebyly na oficiálním volebním serveru přístupné údaje k žádným volbám. „K obnovení dostupnosti dojde v neděli 9. června po 23:00 po oznámení celkových výsledků voleb na tiskové konferenci,“ sdělil dříve úřad. Nyní je možné podle volebního zákona publikovat například údaje z výzkumů exit poll, kdy jsou dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností, nebo i o volební účasti.

  Exposlanec Feri nastoupil do vězení, podle tn.cz v Teplicích

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com