Likvidaci Dolu ČSM na Karvinsku po skončení těžby provede OKD, rozhodla vláda

Technickou likvidaci černouhelného Dolu ČSM na Karvinsku poté, co tam skončí těžba, udělá těžební společnost OKD. Rozhodla o tom svým usnesením vláda. Náklady se odhadují na 4,7 miliardy korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková. Dříve utlumované doly přebíral od OKD a jejich likvidaci zajišťuje státní podnik Diamo. Těžba v Dole ČSM má skončit na přelomu let 2025 a 2026.

„Tímto usnesením vláda potvrdila, že můžeme realizovat vše, co jsme chtěli uskutečnit vlastními silami a z vlastních prostředků: vypořádat po ukončení hornické činnosti zaměstnanecké záležitosti a uklidit po sobě. Veškeré potřebné finance ve výši 4,7 miliardy korun již máme na účtu, od státu nebudeme potřebovat ani korunu,“ uvedl generální ředitel OKD Roman Sikora. Potřebné peněžní prostředky OKD nashromáždila ze zisků v letech 2021 až 2023.

„Těžební společnost uskuteční také dohodnutý sociální program, v jehož rámci bude odcházejícím zaměstnancům vyplacen až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku,“ uvedla Černá. Předpokládá se podle ní, že náklady na technickou likvidaci dolu dosáhnou 3,3 miliardy korun a na sociální program půjde 1,4 miliardy korun.

Uhlí se v Dole ČSM těží ve dvou lokalitách, Sever a Jih. OKD předpokládá, že tam těžbu ukončí na přelomu let 2025 a 2026. Pak bude přibližně tři roky provádět technickou likvidaci dolu a připravuje se také na případné další podnikání ve výrobě uhelných směsí a v zelené energii.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale firma těžbu ve většině dolů ukončila, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží už jen v Dole ČSM. OKD zaměstnává přibližně 3300 lidí. Vlastníkem firmy je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

„To, že OKD po ukončení těžby nezanikne, je dobrou zprávou pro naše zaměstnance, kteří zde budou chtít pracovat i po ukončení těžby. Pro technickou likvidaci a plánované podnikatelské aktivity budeme nadále potřebovat několik set pracovníků,“ uvedl Sikora.

  180 českých obcí, pět krajů. Na účtech Sberbank zůstalo téměř šest miliard korun

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com