Lipavský: Vesmír se stává arénou soupeření, má ale i potenciál pro řešení výzev

Vesmír se stává arénou intenzivního soupeření, vesmírné schopnosti ale mohou přinést i nový potenciál při hledání řešení některých klíčových výzev, jako je klimatická krize. Na zahájení sedmého ročníku pražské konference zaměřující se na vesmírnou bezpečnost to dnes řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). V odvětví podle něj také vznikají nová pole pro mezinárodní vědeckou a průmyslovou spolupráci.

„Žijeme v době geopolitické konfrontace. Mezinárodní řád se oslabuje, bezpečnost je na denním pořádku,“ řekl Lipavský. Zásadní podle něj bude navazovat partnerství s novými a netradičními partnery, o jejichž pozornost Západ soupeří s autoritářskými režimy po celém světě. „Aby tato nová partnerství a aliance byla pevná a trvalá, musíme dosáhnout společné dohody na platných standardech,“ poznamenal ministr. Musí podle něj odrážet hodnoty a zásady a vycházet z mezinárodních norem a již existujících regulací.

Lipavský v projevu připomněl český podíl v odvětví. V Praze sídlí Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), ČR se podle něj také aktivně podílí na programech Evropské kosmické agentury. V Česku podle něj v kosmickém sektoru působí více než 40 soukromých společností a asi 20 akademických institucí, které se podílejí na výzkumu a vývoji i na výrobní a průmyslové spolupráci. ČR má také mladé talenty v oblasti, Lipavský vyzdvihl projekt českých středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu.

  Obchody po pauze otevřely, Havlíček doufá, že ČR situaci zvládne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com