Ukrajina potvrdila útoky na ruské rafinerie nebo radarové stanice

Ukrajinská armáda v noci na dnešek zaútočila na čtyři ruské ropné rafinerie, radarové stanice nebo centra elektronické rozvědky v Brjanské oblasti a na okupovaném Krymu, oznámil dnes ukrajinský generální štáb.

Terčem ukrajinských útoků se staly tři rafinerie v Krasnodarském kraji a jedna v Astrachaňské oblasti.

Ukrajinská armáda podle generálního štábu prý úspěšně udeřila i na místa v Krasnodarském kraji, kde ruská armáda skladuje útočné drony typu Šáhed a kde je připravuje k nasazení. Cílem se staly také výcvikové budovy a komunikační body pro bezpilotní letouny. „V důsledku bojových operací byla zaznamenána řada explozí a požárů s následnou detonací,“ uvedl generální štáb a dodal, že zjišťuje informace o následcích útoků.

Ukrajinská armáda uvádí, že útočí proti ruské vojenské a energetické infrastruktuře s cílem snížit bojeschopnost ruských jednotek účastnících se invaze na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno informovalo, že protivzdušná obrana v noci na dnešek zlikvidovala 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí. Moskva rovněž uvedla, že zničila šest bezposádkových plavidel ukrajinského námořnictva v Černém moři.

Tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Kyjev posiluje obranu města Časiv Jar, podle brigády je situace krajně obtížná

Ukrajina rozmístila posily v oblasti strategicky významného města Časiv Jar, který je branou do dalších částí Donbasu. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na prohlášení ukrajinské 24. brigády.

Rusko momentálně směruje hlavní úsilí své ofenzivy v této části fronty právě na Časiv Jar, který se mezitím podobně jako nedaleký Bachmut ocitl v rozvalinách. V případně, že by město padlo, ruským vojskům by se podle AFP otevřela možnost postupu na městskou aglomeraci Kramatorsku a Slovjansku.

„Jednotky 24. mechanizované brigády byly přesunuty k posílení obrany v sektoru Časiv Jaru,“ uvádí se v prohlášení brigády na facebooku. Ruské jednotky podle něj podnikají čelné útoky i se snaží město obejít ze severu a jihu. Jednotka přiznala, že situace ve městě a jeho okolí je „krajně složitá“. Jakkoliv podle svého vyjádření „ve velkém ničí nepřítele“, připustila brigáda i ztráty ve vlastních řadách.

  Dmitrij Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení

Rusko převzalo iniciativu na frontě loni na podzim v důsledku nedostatku vojáků a munice na straně ukrajinské armády. Od začátku května frontu dále rozšířilo svým útokem v Charkovské oblasti.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své středeční zprávě uvedl, že ruským vojskům se nedávno podařil drobný postup severovýchodně od Časiv Jaru a že pokračují v ofenzivních operacích v této oblasti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com