Von der Leyenová: Rusko a Bělorusko chtějí migrací destabilizovat EU

Státy jako Rusko a Bělorusko, které se snaží přes vnější hranice do Evropské unie dostávat migranty s cílem sedmadvacítku destabilizovat, by měly být považovány za hrozbu pro její bezpečnost, je přesvědčená šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Uvedla to v dopise adresovaném v úterý členským zemím, který má ČTK k dispozici.

Podle von der Leyenové je jasné, že ruské aktivity na hranicích s Finskem, stejně jako běloruské na hranicích s Polskem, Lotyšskem a Litvou „jsou hybridními útoky, jejichž cílem je podkopat bezpečnost našich vnějších hranic, stejně jako bezpečnost příhraničních regionů a našich občanů“.

„Členské státy musí být schopny účinně čelit těmto typům aktivit a zaručit stabilitu a bezpečnost naší unie,“ napsala. Bude nutné uvažovat o posílení právního rámce EU, poznamenala také pětašedesátiletá politička, která má dobré šance v čele EK stanout i na další pětileté období.

Její další pokračování ve funkci patří mezi klíčová personální témata blížícího se summitu EU, který v Bruselu začíná ve čtvrtek. Šéfy států a vlád zemí bloku na něm ovšem čeká právě také diskuse o migrační problematice.

Vyhrocená byla v poslední době opakovaně především situace na polsko-běloruské hranici, kde se proto tento měsíc Varšava znovu rozhodla zavést dvousetmetrové nárazníkové pásmo, které brání v přístupu k hranici veřejnosti i humanitárním pracovníkům. Vedl k tomu i smrtící útok na polského vojáka u hraničního plotu.

Von der Leyenová v textu také rozebírá úspěchy, kterých se podle ní EU v oblasti migrace podařilo dosáhnout. „Naše společná práce v posledních letech byla transformativní. Položili jsme základy, které nám do budoucna zajistí robustní a udržitelný migrační a azylový systém,“ míní. Věnuje se zejména nedávno přijatému migračnímu paktu a vyzývá k tomu, aby státy normy z něj včas uvedly do praxe.

Diplomatické zdroje ČTK nepokládají list šéfky unijní exekutivy za něco výjimečného. Von der Leyenová totiž posílá podobný dopis týkající se migrace lídrům před každým summitem z poslední doby. Bylo tomu tak i před Evropskou radou v březnu či v prosinci.

  Stoltenberg: NATO čelí největší bezpečnostní krizi od 2. světové války

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com