Španělé zdolali 2:1 v prodloužení domácí Němce a jsou prvními semifinalisty Eura

Fotbalisté Španělska porazili ve čtvrtfinále Eura 2:1 po prodloužení domácí Německo a jsou prvními semifinalisty. Šlágr dvou favoritů turnaje rozhodl ve Stuttgartu ve 119. minutě záložník Mikel Merino. V základní hrací době poslal Španěly do vedení v 51. minutě Dani Olmo, v 89. minutě srovnal Florian Wirtz. Výběr „La Roja“ zvládl závěr i bez vyloučeného Daniho Carvajala a v dalším kole vyřazovací fáze se utká 9. července v Mnichově s vítězem duelu Portugalsko – Francie, který má výkop ve 21:00.

Španělé poprvé na turnaji v základní hrací době nezvítězili, přesto si zahrají semifinále podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti mistrovství Evropy. Stále se tak mohou před dnešním soupeřem osamostatnit v čele historických tabulek, obě země mají na kontě tři „zlaté“ evropské šampionáty. Němci neprošli do závěrečných bojů na čtvrtém velkém turnaji v řadě, mezi nejlepšími čtyřmi týmy byli naposledy na Euru 2016.

„Dali jsme do toho všechno. Vyřazení bolí o to víc, že jsme byli tak blízko,“ řekl v televizním rozhovoru Toni Kroos, pro něhož byl dnešní duel posledním v kariéře. „Teď převažuje zklamání z toho, že jsme skončili na turnaji,“ dodal čtyřiatřicetiletý záložník.

Už v osmé minutě po sérii ostrých zákroků šel ze hřiště zraněný Pedri, kterého po Kroosově faulu vystřídal Olmo. Němci v důrazné hře pokračovali i ve zbytku úvodního dějství, naopak Španělé byli nápaditější v kombinaci a dostávali se více do zakončení. Po čtvrthodině Yamal jen těsně minul z přímého kopu, podobně dopadl i ze hry Ruiz.

Domácí zahrozili až v 21. minutě, kdy Havertz poslal hlavičku jen do náruče Simóna. V závěru první půle Olmo prudkou ranou z 25 metrů nadělal problémy Neuerovi, jenž zkrotil míč až napodruhé.

Druhý poločas začal podobně jako ten úvodní. Morata ještě z malého vápna z otočky trestuhodně přestřelil, v 52. minutě už se ale výběr „La Roja“ dočkal. Yamalovu zpětnou přihrávku si našel na hranici pokutového území Olmo a poslal míč přesně ke vzdálenější tyči. Záložník bundesligového Lipska navázal na trefu z osmifinálového duelu s Gruzií. Stále teprve šestnáctiletý Yamal si připsal třetí asistenci na jednom Euru, což se dosud povedlo jen třem jeho krajanům včetně Olma na minulém šampionátu.

  Jelínková získala první body pro Česko v SP, vyhrála Brignoneová

Inkasovaná branka Němce probudila, dlouho ale byly nebezpečnější španělské brejky než snaha domácích o postupný útok. Velká šance na vyrovnání přišla v 77. minutě, kdy Wirtz z pravé strany našel před bránou Füllkruga a ten zakončil souhru střídajících hráčů do tyče. V 82. minutě Simón z výkopu „namazal“ Havertzovi, který se vyběhnutého brankáře pokusil přelobovat, střeleckou smůlu ale neprolomil.

Španělé v závěru už jen bránili těsný náskok, což se jim nakonec nepodařilo. Kimmich vrátil přetažený centr hlavou před bránu, kde byl připravený Wirtz a z voleje o tyč zaznamenal druhý gól na turnaji. Zároveň se ve věku 21 let a 63 dní stal nejmladším německým střelcem v play off mistrovství Evropy.

Souboj těchto dvou soupeřů počtvrté z posledních pěti duelů skončil po 90 minutách 1:1. V prodloužení se hrál oboustranně opatrnější fotbal. Ve 119. minutě ale našel Olmo přesným centrem Merina, jenž hlavičkou zařídil svému týmu vítězství.

„Je to skvělý pocit. Porazili jsme jeden z nejlepších týmů světa, navíc na jeho domácím turnaji. Potkala se dvě elitní mužstva, klidně to mohlo být finále,“ řekl Merino, který dal druhou reprezentační branku.

V hektickém závěru měl na hlavě vyrovnání Füllkrug, ve vyložené šanci minul. V šesté minutě nastavení ještě přerušil slibnou akci Carvajal a po druhé žluté kartě byl vyloučen, výsledek už se ale nezměnil. Němci neporazili dnešního soupeře v sedmém soutěžním zápase v řadě, naposledy uspěli na domácím Euru 1988.

Stuttgart: Španělsko – Německo 2:1 po prodl. (1:1, 0:0)

Branky: 51. Olmo, 119. Merino – 89. Wirtz. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Le Normand, Torres, Simón, Rodri, Ruiz, Morata (oba mimo hřiště) – Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Wirtz, Schlotterbeck, Undav (mimo hřiště). ČK: 120.+6 Carvajal. Diváci: 51.000.

  Hlavní soutěž v Ostravě budou hrát i Krejčíková s Martincovou

Sestavy:

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella – Pedri (8. Olmo), Rodri, Ruiz (102. Joselu) – Yamal (63. Torres), Morata (80. Oyarzabal), Williams (80. Merino). Trenér: De la Fuente.

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) – Can (46. Andrich), Kroos – Musiala, Gündogan (57. Füllkrug), Sané (46. Wirtz) – Havertz (91. Anton). Trenér: Nagelsmann.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com