Ministři oceňují, že při skládání rozpočtu vypadlo kolečko letních návštěv na MF

Při skládání státního rozpočtu na další rok je podle ministrů lepší, když odpadne letní kolečko návštěv jednotlivých členů vlády s jejich požadavky na ministerstvu financí (MF). Kabinet musí rozhodovat jako tým a představit rozpočet, který odráží jeho priority jako celku, řekl novinářům při příchodu na zasedání vlády vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opozice kritizuje, že ministerstvo financí nezveřejnilo první návrh rozpočtu na příští rok, který rozeslalo resortům.

Ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že rozeslalo první návrh rozpočtu na příští rok ostatním úřadům, nyní ale jeho podobu zveřejňovat nechce. Ministerstva se k návrhu vyjádří do konce července, finální návrh poté MF zveřejní do konce srpna, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo v minulosti první návrh rozpočtu obvykle i zveřejňovalo.

Podle Jurečky změna znamená, že z projednávání rozpočtu není veřejný mediální cirkus, se kterým má zkušenosti z vlády lidovců s ČSSD a ANO. „Rozhodli jsme se, že rozpočet projednáváme jako jeden tým. Aby ministři chodili v červenci a srpnu prosit ministra financí, jestli něco nenajde, tak to fungovat nemá,“ uvedl.

Považuje za vhodné, aby ministři vzájemně slyšeli své argumenty, na co který úřad potřebuje peníze. „Je vidět, zda je to naléhavá potřeba, ne individuální lobbing,“ uvedl Jurečka. Nezveřejněním červnového návrhu MF se podle Jurečky pouze „vypnula část mediálního příběhu o tom, kolik komu chybí a o kolik si přišel říct“.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) míní, že rozpočtový proces bude transparentnější, protože už na prvním oznámeném čísle bude shoda celé vlády. „Scény, co se opakovaly, kdy ministři přicházeli na červený koberec na MF, někdo dostal méně, někdo víc, skutečně k odpovědnému a transparentnímu rozpočtu nepřispívaly,“ uvedl. O rozpočtu se povede debata ve Sněmovně i s veřejností jako obvykle, dodal.

  Všude se zdražuje. My si to nedovolíme, zní z napůl otevřeného oboru

Postup kritizuje ANO, podle bývalé ministryně financí a nynější šéfky poslanců opozičního hnutí Aleny Schillerové přesunul Stanjura svévolně projednávání rozpočtu do režimu tajné. ANO si podle sněmovního jednacího řádu vyžádalo materiál na MF. „Nedokážu si představit zákonný důvod, pro který by mi právníci ministerstva mohli odmítnout požadované informace sdělit,“ řekla Schillerová v úterý novinářům. Materiály bude ANO žádat i od všech ministrů prostřednictvím interpelací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com