Protesty po vraždě dětí v Southportu pokračují. Přiživují je dezinformace o původu pachatele

Více než 80 lidí bylo zadrženo v důsledku násilností při sobotních demonstracích v řadě britských měst, informoval server BBC. Nepokoje provázelo rabování obchodů nebo útoky na policisty, několik z nich skončilo se zraněními. Za protesty stojí pondělní útok v Southportu na severozápadě Anglie, při kterém útočník zabil tři děti. Britský deník The Telegraph upozornil na vliv dezinformačních webů spojovaných s Ruskem, které šíří již vyvrácené lži o tom, že útočník byl žadatel o azyl muslimského vyznání, a podněcují tak další násilí v ulicích.

Demonstrace v Hullu, Liverpoolu, Bristolu, Manchesteru, Blackpoolu či Belfastu provázelo házení lahví, rabování obchodů a útoky na policisty. Ne všechny demonstrace se ale zvrhly v násilí, podotýká BBC.

V pondělí v Southportu útočil v budově taneční školy muž v masce a ozbrojený nožem. Tři dívky po útoku zemřely, dalších deset lidí včetně dětí utrpělo zranění. O motivu pachatele zatím není nic známo. Policie z činu obvinila sedmnáctiletého mladíka.

V následujících dnech vypukly násilné protesty v Southportu, ve městě Hartlepool nebo v Londýně. Šlo o reakci hlavně příznivců krajní pravice na nepravdivé informace na sociálních sítích, podle nichž útočil imigrant a muslim. Policie však uvedla, že podezřelý Axel Rudakubana se narodil ve velšském Cardiffu a s islámem nemá nic společného.

Vymyšlený pachatel

Falešné informace o útočníkovi začaly šířit brzy po útoku i různé dezinformační weby. Jeden z nich podle konzervativního serveru The Telegraph označil za útočníka Aliho al-Shakatiho, sedmnáctiletého muslimského žadatele o azyl. Ten ale ve skutečnosti neexistuje. Dezinformační web Channel3 Now a další, které tuto lež šířily, jsou podle The Telegraph napojené na Rusko, které se snaží těmito způsoby ovlivňovat a rozdělovat společnost západních zemí. Channel3 Now citovala i oficiální státní ruská média.

Tvrzení se chytily také britské krajně pravicové osobnosti, například Tommy Robinson, zakladatel protiimigrantské Ligy na obranu Anglie (English Defence League), která tento týden sehrála významnou roli při podněcování nepokojů v Southportu i jinde, či známý influencer Andrew Tate, který je obviněný z obchodování s lidmi a ze znásilnění a momentálně čeká na soud v Rumunsku.

  SHRNUTÍ: U Lvova dopadly ruské střely, Polsko chce mírovou misi NATO

Zdroj: ct24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com