Lipavský si nemyslí, že by byl vhodným kandidátem na předsedu Pirátů

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po rezignaci vedení Pirátů řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu, že si nemyslí, že by byl vhodným kandidátem na předsedu strany. Webu Novinky.cz šéf diplomacie sdělil, že se Piráti musí zbavit „komoušů“ a uzavřít stranické fórum, kde členové veřejně rozebírají interní záležitosti.

Předsednictvo vládních Pirátů včetně vicepremiéra Ivana Bartoše v neděli oznámilo svoji rezignaci. Reagovalo tak na neúspěch v krajských volbách, po kterém původně členové vedení oznámili, že dávají své funkce k dispozici. Stranu povedou do výběru nového vedení, který by se měl uskutečnit 9. listopadu. Dlouholetý předseda Bartoš na lídra strany kandidovat nebude.

„Já si nemyslím, že jsem vhodný kandidát na předsedu,“ řekl Lipavský. „V tuto chvíli se věnuji práci ministra zahraničních věcí. Navíc si myslím, že Piráti potřebují osobnost, která skutečně tu stranu sjednotí, a já z určité zkušenosti vím, že taková osobnost nejsem,“ uvedl pro Český rozhlas Radiožurnál.

Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů.

Webu Novinky.cz ministr řekl, že se strana musí změnit a že by také měla vypnout částečně veřejně přístupné fórum. „Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ konstatoval.

Lipavský ČTK v neděli cestou do Spojených států, kde doprovází prezidenta Petra Pavla, řekl, že by považoval za krátkozraké, kdyby se neúspěch ve 12 krajích „hodil“ jen na vedení. Výsledek Pirátů však hodnotil jako extrémně špatný a připustil, že je nutné provést nějaké změny. Připomněl také, že se o místo ve vedení jako poslanec neúspěšně ucházel před čtyřmi lety. „Myslím, že vedení strany potřebuje lidi, kteří dokáží pracovat do velké míry dovnitř strany a potom veřejnosti předložit nějakou kredibilní volební nabídku, já v tuhle chvíli tuto ambici nemám,“ dodal.

  KOMENTÁŘ: Všichni všude bez omezení, ale... očkovaní si připadají jako blbci

 

Holomčík Leitnerová zváží kandidaturu do předsednictva Pirátů

 

Třetí místopředsedkyně vládních Pirátů Jana Holomčík Leitnerová zváží kandidaturu do předsednictva strany. Po své rezignaci v souvislosti s neúspěchem v krajských volbách dostala „poměrně hodně podpůrných zpráv“, řekla dnes ČTK. Jasno chce mít do konce příštího týdne. Dosavadní jihomoravská krajská radní pro sociální a rodinnou politiku oznámila rezignaci ke konci září v neděli kolem poledne. Pozdě večer tak učinilo i celé předsednictvo včetně vicepremiéra Ivana Bartoše. Stranu povedou do výběru nového vedení, který by se měl uskutečnit 9. listopadu.

Podle podporovatelů Holomčík Leitnerové má její práce pro stranu smysl. „Dostala jsem poměrně hodně podpůrných zpráv. Pokud to ale s politikou myslím vážně, musím o tom přemýšlet. Do konce příštího týdne snad budu mít jasno, zda se o nominaci v krajích ucházet. Pokud bych ji získala, usilovala bych o post ve vedení,“ řekla. Dlouholetý předseda Bartoš na lídra strany kandidovat nebude. „Jeho rozhodnutí chápu, funkci vykonával dlouho a potřebuje dát straně prostor. Osobně nyní nevím, kdo by mohl být předsedou, ale kompetentních a schopných lidí je ve straně spoustu,“ míní Holomčík Leitnerová.

Ve vedení Pirátů je od letošního lednového zasedání celostátního fóra. Jako členka předsednictva měla v gesci volby a kampaně, spojila s nimi svůj mandát a deklarovala, že v případě neúspěchu skončí. V Jihomoravském kraji Piráti neobhájili žádný z dosavadních deseti mandátů. Celorepublikově znamenaly krajské volby největší propad ze všech stran právě pro Piráty, kteří přišli o 96 krajských zastupitelů a budou mít jen tři v Plzeňském kraji.

„Už před volbami jsme mluvili o různých scénářích včetně kolektivní rezignace. Je to logický a zodpovědný krok. Jsem velmi ráda, že Piráti dokáží vyvozovat politickou odpovědnost,“ řekla Holomčík Leitnerová. Podle ní jsou kraje, kde Piráti byli ve vedení a výsledek byl velmi těsný. Třeba na Vysočině získali 4,55 procenta hlasů, na jižní Moravě však jen 3,24. „Myslím, že se část voličů rozmýšlela mezi mnou a panem hejtmanem. Celkově jsme ale nedokázali přesvědčit voliče, že jim volba nás něco přinese. Musíme si to vyříkat. Nedokážeme přetavit skvělou práci našich lidí směrem k voličům. Je to zásadní problém už druhého neúspěchu v řadě,“ připomněla propad Pirátů ve volbách do Evropského parlamentu.

  Špioni projeli prostě přes vrátnici. Vrbětice měly jednoho vrátného a díry v plotě, popisují detektivové

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na Bartošovu rezignaci sdělil, že s ním bude jednat o dalším postupu. Podle Holomčík Leitnerové výsledky voleb s celostátní vládou propojené nejsou.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com