Lidské safari v Chersonu. Ruští piloti paušálně útočí na civilisty stovkami dronů každý den

Stovky útoků bezpilotních dronů každý den zaznamenávají úřady v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Místní lidé se naučili žít s neutuchajícím bzučením smrtících ruských zbraní nad hlavou. Domnívají se, že začínající ruští operátoři si jejich město zvolili za výcvikovou oblast. Sami to nazývají „lidské safari“.

Stovky dronů shazují granáty, nesou výbušné a zápalné nálože a útočí během posledních měsíců každý den na civilní obyvatele osvobozeného jihoukrajinského města Cherson na pravém břehu řeky Dněpr, píše list The Kyiv Independent.

Po ukončení operace ukrajinské námořní pěchoty na levém břehu řeky Dněpr se ruské síly dostaly na vzdálenost několika set metrů od města Cherson. Dělí je od něj jen řeka, která místy díky své šířce okolo osmi set metrů umožňuje palbu jejich odstřelovačů. Nejhorší situace ale panuje, pokud jde o útoky laciných výbušných sebevražedných FPV dronů, které piloti řídí pomocí virtuálních brýlí a ovladače. Zaměřují se přitom často na civilisty.

Rusům se daří útočit na poměrně velké vzdálenosti díky tzv. retranslačním stanicím, tedy mateřským dronům přeposílajícím signál na větší vzdálenosti, než bylo obvyklé. Následky jsou katastrofální. Zatímco v červenci a v srpnu zaznamenávali Ukrajinci průměrně sto dronových útoků denně, s nástupem září se jejich počet znásobil.

Web televize TSN například uvedl, že jen za den 9. září zasáhlo Ukrajinu 330 dronů, z toho většina právě v Chersonské oblasti. Ukrajinci se samozřejmě snaží potlačit ruské útoky elektronickými rušičkami, je to však obtížné, protože ruští piloti často mění frekvence svých smrtonosných nástrojů.

Útočí pak bez rozdílu na veškeré cíle, které pokládají za zajímavé, včetně automobilů, záchranářů, dobrovolníků, a zejména na obyvatele města samotného. Když na místo dorazí složky záchranného systému, okamžitě útok opakují.

  Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti Rusku a bombardování Ukrajiny

Výjimkou tak nejsou situace, kdy drony shazují zápalné směsi a následné požáry nemá kdo zkrotit, protože právě na příjezd hasičů ruští operátoři bezpilotních letounů čekají, aby mohli provést sekundární údery.

Místní si už na všudypřítomnou blízkost „bzučící smrti“ takřka zvykli a přezdívají ruský přístup k obyvatelům Chersonu jako „lidské safari“. Ztráty jsou všudypřítomné. Bez ohledu na nekončící útoky ale mnozí z obyvatel město opustit nemohou, nebo nechtějí.

Obyvatelé Chersonu se domnívají, že si je Rusové vybrali pro trénink svých nových operátorů, kteří své praktické schopnosti „pilují“ právě pomocí těchto úderů na civilisty a bez obav z toho, že by je snad někdy dostihla spravedlnost. Předchozí dělostřelecké a letecké bombardování města bylo prý příliš drahé, proto se ruská armáda uchýlila k těmto útokům, myslí si.

Laciné FPV drony zásadním způsobem změnily tvář války na Ukrajině a tvoří značnou část arzenálu, jímž se Ukrajinci snaží zabrzdit ruskou válečnou agresi. Naposledy se jim to podařilo v případě salvového rakerometu Grad, který se právě chystal k palbě na jejich pozice.

Forum24

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com