Nálet ruských dronů na Sumy si vyžádal tři oběti, uvedly ukrajinské úřady

Nejméně tři lidé, včetně jednoho dítěte, přišli o život v důsledku náletu ruských dronů na město Sumy na severovýchodě Ukrajiny, ohlásil šéf oblasti Ihor Kalčenko. Ukrajinská protivzdušná obrana podle letectva během noci sestřelila nad Ukrajinou více než čtyři desítky nepřátelských dronů typu Šáhed.

„Cílem byl obytný sektor a kritická infrastruktura města,“ napsal šéf Sumské oblasti v příspěvku na Telegramu, k němuž připojil snímky několika domů v rozvalinách.

Ukrajinská média dříve hlásila, že nepřátelský nálet si vyžádal neupřesněný počet obětí mezi civilisty. Záchranáři hledají lidi pod troskami zasažených obytných domů.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že v noci na dnešek zaznamenalo 60 ruských útočných dronů v řadě oblastí země. Protivzdušná obrana sestřelila 42 z nich – většinu z nich v Sumské oblasti, kde si rovněž útok vyžádal oběti na životech. Deset dronů zmizelo z radarů, jeden zamířil do Běloruska a další tři se obrátily zpět do Ruska, odkud vzlétly. Jeden se stále nacházel v ukrajinském vzdušném prostoru.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách operativně ověřit z nezávislých zdrojů.

Válka Ruska proti Ukrajině, rozpoutaná předloni v únoru na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina ke vpádu vojsk do sousední země, dnes pokračuje 972. dnem.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Oba lihovary v Tulské oblasti, ve městě Jefremov a v obci Lužkovskij, jsou od sebe vzdáleny asi 150 kilometrů, napsal server BBC News. Nálet se podle gubernátora obešel bez obětí a raněných. „Situace je pod kontrolou,“ ujistil Miljajev na sociální síti.

  Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím nedokáže splácet zahraniční dluh

Obyvatelé Jefremova během noci hlásili dva výbuchy a požár v okolí místní tepelné elektrárny, dodala BBC.

Okresní město má necelých 40.000 obyvatel, nachází se přibližně 300 kilometrů jižně od Moskvy.

Nálet dronu způsobil výbuch a následný požár v závodu Biochim ve městě Rasskazovo Tambovské oblasti. Zhruba po hodině byl požár uhašen, napsal na sociální síti gubernátor Maxim Jegorov. Nálet se podle něj obešel bez obětí a raněných.

Bezpilotní letoun se zřítil na halu průmyslového podniku ve Voroněžské oblasti, uvedl tamní gubernátor Alexandr Gusev. Nálet si nevyžádal oběti na životech či raněné, v podniku vznikl nevelký požár, dodal.

Ruské úřady během noci také načas přerušily provoz letiště v oblastním městě Nižnij Novgorod, což je opatření, které obvykle přijímají v případě, že se v okolí pohybuje nepřátelský dron. Nižnij Novgorod leží asi 400 kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů: 11 nad Brjanskou, tři nad Belgorodskou, dva nad Kurskou a po jednom nad Tulskou a Orelskou oblastí, napsalo ruské ministerstvo obrany na sociální siti bez dalších podrobností.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com