Policie v Tel Avivu vodními děly rozehnala masivní protivládní protesty

Izraelská policie dnes po několika hodinách masivních protestů v centru Tel Avivu rozehnala vodními děly demonstraci, která blokovala hlavní silniční tah. Premiér Benjamin Netanjahu a šéf ultraortodoxního uskupení Šas Arje Deri v noci na dnešek připustili, že by mohli pozastavit prosazování reformy justice, která vyvolala nepokoje v ulicích. Vláda by měla jednat o zastavení reformy od ranních hodin, píše server The Times od Israel. V řádu hodin se také čeká premiérům projev k veřejnosti, píše Haarec. V Spojené státy jsou událostmi v Izraeli hluboce znepokojeny a vidí naléhavou potřebu kompromisu, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Masivní demonstrace, kterých se účastní statisíce lidí, se po celém Izraeli konají již několik týdnů. Vyvolal je Netanjuhuův plán na reformu soudnictví. Napětí v ulicích se v neděli vystupňovalo poté, co Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, který v sobotu jeho reformní plány kritizoval.

Policie dnes dostala příkaz rozehnat dav v centru metropole, desítky strážců zákona postupovaly proti davu, podporu jim dělala i těžká technika a jezdci na koních. Silnici se podařilo vyklidit během několika minut, zůstaly na ní ale odstavená auta a odpad po demonstrantech. Podle stanice Channel 12 většina účastníků prostor vyklidila dobrovolně, stačila k tomu pohrůžka použití vodních děl.

Podle neověřených údajů stanice Channel 12 v noci na dnešek po celé Izraeli proti reformě demonstrovalo zhruba 600.000 až 700.000 lidí. Times of Israel píší také o četných ohních, kteří lidé zapalovali na ulicích.

Uprostřed bezprecedentních protestů se několik zákonodárců a ministrů Netanjahuovy strany Likud připojilo ke Gallantově výzvě k zastavení legislativního procesu revize soudnictví, píše list Haarec. Podle zpráv izraelských médií je mezi nimi i Ron Dermer, ministr pro strategické záležitosti a jeden z nejbližších Netanjahuových spojenců. Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir naopak trvá na tom, aby Kneset o reformě dnes hlasoval.

  Ukrajinský velvyslanec: Uznání samozvaných států v Donbasu by byla agrese

Národní rada studentů a mládeže, zastupující studenty středních škol a gymnázií, vyhlásila od dnešního rána celostátní stávku. Připojila se tak s několika vysokým školám, které kvůli nesouhlasu s reformou podnikly obdobný krok. Několik starostů a regionálních představitelů vyhlásilo protestní hladovku.

„Zásadní změny demokratického systému by měly být prováděny s co nejširší podporou obyvatelstva. Nadále důrazně vyzýváme izraelské představitele, aby co nejdříve nalezli kompromis. Jsme přesvědčeni, že je to nejlepší cesta vpřed pro Izrael a všechny jeho občany. Podpora Spojených států izraelské bezpečnosti a demokracii zůstává i nadále neochvějná,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Izraelské demonstranty podpořil i americký židovský demokratický senátor za Havaj Brian Schatz. „Jsem solidární se všemi Izraelci, kteří pokojně vyjadřují své rozhořčení. To, co Bibi (přezdívka Netanjahua) dělá, je znepokojivé, děsivé a nebezpečné pro vztahy mezi našimi zeměmi,“ uvedl Schatz v příspěvku na twitteru.

Americká poslankyně Elissa Slotkinová, která patří mezi klíčové demokratické zastánce Izraele ve Sněmovně reprezentantů, vyzvala premiéra Netanjahua, aby vyslyšel „drtivý odpor veřejnosti proti těmto plánovaným změnám. Pokračování v nastoupené cestě je neudržitelné, jak jasně ukázaly události tohoto víkendu,“ uvedla Slotkinová podle listu Haarec.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com