Takticky chytré by bylo zvážit žádost šéfky EK na nominace komisařů, míní Dvořák

Je otázkou, zda je takticky chytré nereflektovat požadavek předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové na nominaci muže a ženy na post eurokomisaře. V televizi CNN Prima News to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu rozhodla o tom, že kandidátem na příštího českého eurokomisaře je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Hnutí STAN navrhovalo vládě kromě Síkely také nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou, Piráti navrhli bývalého europoslance Marcela Kolaju.

Úřad vlády dostal v podobném čase dopis, v němž von der Leyenová žádá o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře za každou zemi do 30. srpna. Podle Dvořáka ale není souvislost mezi dopisem a rozhodnutím českého kabinetu.

Ministr považuje za správné, že kabinet o návrhu rozhodl před vládními prázdninami, dává to podle něj větší možnost vyjednávat o portfoliu. Dvořák ale míní, že z taktického hlediska by možná bylo dobré vyhovět požadavku šéfky komise a ukázat vstřícnost. Přiznal také, že nemá příliš informací z vyjednávání o portfoliu na půdě EU.

Místopředseda a šéf poslaneckého klubu opozičního SPD Radim Fiala uvedl, že jeho hnutí by nezvedlo ruku ani pro jednoho ze tří zvažovaných kandidátů. Znamenalo by to podle něj pokračování migrace, Green Dealu či unijního progresivismu.

Podle Fialy by nemělo rozhodovat to, zda je někdo muž, nebo žena. Zásadní je, aby v komisi zasedli „kvalitní lidé“. Byť by Síkelu do funkce nevolil, je podle něj člověkem, který má zkušenosti, a ze tří zvažovaných jmen je nejvhodnějším kandidátem.

Dvořák upozornil na to, že zatím není známá struktura portfolií a jednotlivých komisariátů. Von der Leyenová teprve představí podobu komise, některá portfolia zaniknou, jiná vzniknou. Ministr se domnívá, že Česku by slušelo portfolio týkající se regionů. Pro zisk takzvaného silného ekonomického portfolia je podle něj překážkou to, že se v České republice neplatí eurem.

  Státní zástupce obžaloval cizince z vraždy kvůli smrti na Brněnské přehradě

Vláda by podle Dvořáka mohla klást větší důraz na priority mladé generace

Vláda by měla klást větší důraz na to, co je zásadní pro mladou generaci, a zabývat se tím, jestli je schopna své priority dobře komunikovat, obhajovat a nabízet. V Partii Plus to řekl ministr Dvořák.

Z nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že více než polovina lidí je spokojena s tím, jak v Česku funguje demokracie, a věří, že tento způsob vlády je lepší než jakýkoliv jiný. Od roku 2021 se pohled Čechů na demokracii zlepšil, zatímco podíl lidí, kteří by uvítali návrat komunistického režimu, se nezměnil. Přála by si ho sedmina veřejnosti.

Současně se však o čtyři body zvýšil i podíl respondentů ochotných akceptovat za určitých okolností autoritářský režim. K této variantě se nyní kloní 27 procent lidí. CVVM udělal průzkum v době od 15. března do 2. června a dotazoval se tisícovky lidí starších 15 let.

Podle Dvořáka jsou čísla alarmující, nicméně existují podobná období ve vývoji demokracie, kdy důvěra v ni poklesne. Ministr považuje za důležité bavit se o tom, zda „procenta naštvanosti“ jsou oprávněná, nebo jsou důsledkem šikovně vedené kampaně.

Místopředseda opozičního hnutí SPD a šéf poslaneckého klubu Radim Fiala uvedl, že demokracie je pro něj jediný možný způsob řízení státu. Voliči SPD jsou ale jedněmi z těch, kteří jsou podle průzkumu s fungováním demokracie méně spokojeni.

Podle Fialy je to tím, že elektorát reaguje na své problémy, například na nedostatek financí, zdražování potravin či bydlení. Uvedl, že opoziční subjekt bude dělat vše pro to, aby současný kabinet Petra Fialy (ODS) složený z ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN co nejrychleji dovládl.

  Hamáček bude obhajovat funkci předsedy ČSSD, řekl pro MfD

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com