Povodňová situace se uklidňuje, škody půjdou do miliard

Povodňová situace v Česku se zvolna uklidňuje. Extrémní nebezpečí už nikde nehrozí. Nejhorší situace je na jihu Čech, kde začal přetékat rybník Rožmberk. Voda se zatím volně rozlévá do krajiny. O případné evakuaci Veselí nad Lužnicí, které voda z rybníka ohrožuje, rozhodne město ve středu. Jinde začínají sčítat škody. Podle moravskoslezského hejtmana Josefa Bělici (ANO) by mohly jít do desítek miliard korun. O miliardových škodách mluví i opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). Pojištěné škody dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. V zemi jsou stále desetitisíce domácností bez proudu, přetrvávají problémy v dopravě, uzavřené jsou desítky škol.

Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem dopoledne. Má trvat několik hodin, než se řekou Lužnice dostane voda do první obce, kterou je Lužnice na Jindřichohradecku s přibližně 400 obyvateli. Zasáhnout by tam ale mohla jen pár objektů. Dále po proudu ležícímu městu Veselí nad Lužnicí na Táborsku hrozí evakuace tisícovky obyvatel. Odpoledne měla začít přetékat voda přes stavidla Brněnské přehrady. Energetici ale nakonec odstranili technickou závadu na vodní elektrárně v hrázi. Voda se tak přes stavidla pravděpodobně nedostane.

Uklidňuje se situace v Ostravě, začíná se pracovat na likvidaci následků. Město rozmisťuje velkoobjemové kontejnery, sběrné dvory navýší svou kapacitu a prodlouží otevírací dobu. Ostrava je ale stále bez tepla a teplé vody. Zatím není možné říct, kdy budou obnoveny dodávky ze zaplavené Elektrárny Třebovice. Opava, kterou velká voda citelně zasáhla, přijde o důležitý most v Ratibořské ulici. Velká voda ho natolik poničila, že jej bude nutné zbourat.

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji zůstává neprůjezdných pět úseků silnic první třídy a dálnice vedoucí přes Ostravu na hranici s Polskem. Ve Zlínském kraji jsou po povodních všechny silnice opět sjízdné.

  Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem

Bez elektřiny bylo v Česku dnes po poledni 56.000 domácností. Je mezi nimi i většina Bohumína na Karvinsku. Důvodem je zaplavená elektrorozvodna v městské části Pudlov, která nemá dokončenou protipovodňovou ochranu. Město pro obyvatele zprovoznilo několik center, kde si mohou dobít telefony či powerbanky. Při odstraňování následků povodní bude žádat o pomoc vojáků. Asi měsíc bez elektřiny a funkčního vodovodu bude podle odhadů obec Široká Niva na Bruntálsku. Voda tam strhla několik domů, další jsou poškozené. Zničené jsou téměř všechny mosty. Bez vody a elektřiny zůstává obec Karlovice na Bruntálsku, kde v neděli voda strhla několik domů a mostů. Do Karlovic dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat.

V Jihlavě je omezený chod magistrátu. Radnice sdělila, že se potrhalo páteřní internetové vedení do kraje, pravděpodobně kvůli sesuvu podmáčené půdy. Potíže s internetem dopoledne řešil také krajský úřad. V Kroměříži zůstanou ve středu uzavřené dvě základní školy, ostatní se otevřou. Na Jesenicku, kde byly školní budovy vytopené, se školáci do lavic hned tak nevrátí. Problémy budou podle starostů s umístěním volebních místností.

V zaplavených oblastech se také připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné. Řeší se i dodávky léků a krajské hygienické stanice se chystají na testování studní. Správa státních hmotných rezerv ráno aktivovala krizový informační systém KRIZKOM, přes který nyní mohou povodněmi zasažené obce a kraje žádat o techniku ze státních rezerv.

Česká asociace pojišťoven dnes uvedla, že pojištěné škody po záplavách dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. Přibližně polovinu těchto škod mají domácnosti a druhou část podniky. Pro pojišťovny byly největší katastrofou v historii ČR povodně ze srpna 2002. Za ně vyplatily 36,7 miliardy Kč. Státnímu podniku Lesy České republiky podle prvních odhadů povodně způsobily škody na majetku za více než 200 milionů korun. Svaz průmyslu a dopravy ČR chce u vlády pro poškozené firmy vyjednat podporu. Navrhuje bezúročné půjčky, odklad daňové povinnosti nebo program na pomoc s událostmi, jež by nepokryla pojišťovna.

  Rusko letos proti ČR podnikalo škálu hybridních operací, tvrdí vnitro

Minimálně 95 milionů korun lidé dosud poslali do sbírek, které na pomoc lidem postiženým nynějšími záplavami v Česku zorganizovaly nevládní organizace. Více než polovinu uvedené částky k dnešku vybrala organizace Člověka v tísni a téměř 20 milionů Charita ČR.

Předpověď počasí na další dny je v České republice dobrá. Pršet má už pouze výjimečně. Povodňových stavů v Česku během dnešního dne opět ubylo. V 16:00 byl některý z povodňových stupňů na 137 místech, což je asi o 23 méně než ráno. Ohrožení platí na jihu Čech a také na Dyji, na Moravě od Olomouce a na dolním Labi. Povodňový stupeň ohrožení zůstává na 34 místech.

Uklidňuje se situace v Ostravě, začíná se pracovat na likvidaci následků. Město rozmisťuje velkoobjemové kontejnery, sběrné dvory navýší svou kapacitu a prodlouží otevírací dobu. Ostrava je ale stále bez tepla a teplé vody. Zatím není možné říct, kdy budou obnovené dodávky ze zaplavené Elektrárny Třebovice. Záležet bude na tom, jak rychle se podaří vysušit a zkontrolovat všechna zařízení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com