Povodeň v Opavě zasáhla deset kilometrů čtverečních a 6500 staveb

Povodeň v Opavě zasáhla plochu o rozloze deset kilometrů čtverečních a 6500 staveb. Město už nemá kam odvážet vyhozený odpad, hledá prostory. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný. Dnes Opavu navštívil prezident Petr Pavel. Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) už dříve celkovou škodu způsobenou velkou vodou ve městě odhadl na několik miliard korun.

Pohled na tu část Opavy, kterou velká voda zasáhla, dnes připomíná spíše záběry z válečného filmu. Všude se tyčí hromady odpadu – lednice, nábytek, koberce, matrace, prostě vše, co voda nenávratně zničila. Je toho ale tolik, že městu docházejí kapacity, kam odpad alespoň dočasně umístit. Magistrát nechal ve městě rozmístit čtyři desítky kontejnerů. „Ty byly hned plné,“ řekl Konečný. Lidé mohou vyhozené věci vozit i na seřadiště bývalých Dukelských kasáren. Ale i tam dochází kapacita. „Musíme proto najít další prostory,“ řekl.

S úklidem v Opavě dnes už pomáhá 130 vojáků. Začali vyklízet vyplavené školy a školky. Město je chce co nejrychleji otevřít, aby se do nich mohly vrátit děti. O další vojáky město požádalo. „Práce je strašně moc. Třeba nyní zjišťujeme, že z řady zaplavených aut vytekly provozní kapaliny či pohonné hmoty. To také musíme řešit,“ řekl.

Armáda byla podle Konečného i jedním z témat, o němž představitelé města mluvili s prezidentem Pavlem. Třeba i o tom, co by bylo potřeba změnit, aby vojáci při podobných katastrofách mohli pomáhat automaticky jako hasiči či policisté a nemuselo se čekat na souhlas vlády. Řešily se i možnosti vylepšení mezikrajské a přeshraniční spolupráce.

Prezident navštívil postižené lokality, setkal se i s lidmi, kteří přišli o domov. Někteří i podruhé za 27 let. „Prošli jsme Sadovou ulicí, která je jednou z nejvíce postižených. Vešel i do několika domů, kam jej lidé pozvali. Zajímal se i o sportoviště. Ukázali jsme fotbalový stadion, koupaliště a Městské sady, kde vznikla obří laguna,“ řekl Konečný.

  Maláčová řekla o Babišovi, že je debil

Ve městě dochází pitná voda, která je potřeba pro vojáky, hasiče a dobrovolníky. Dárci se mohou ozvat prostřednictví e-maillové adresy krize@opava-city.cz. Potřeba je ale i jídlo pro děti jako přesnídávky a sunary a trvanlivé potraviny. Žádané jsou také lopaty, stěrky, smetáky, kýble, gumáky, rukavice, dámské a další hygienické potřeby, čisticí prostředky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com