Republikáni v Senátu USA opět zablokovali plán uzákonit právo na umělé oplodnění

Republikáni v americkém Senátu letos již podruhé zablokovali návrh zákona, který by zavedl celostátní právo žen na in vitro fertilizaci (IVF), tedy mimotělní oplodnění vajíčka. Republikáni tvrdí, že se jedná o politický tah demokratů, kteří se snaží toto téma zviditelnit před volbami, napsala agentura AP. Demokraté argumentují obavou, že přístup k asistované reprodukci by mohl být v částech USA narušen, podobně jako se stalo na začátku roku v Alabamě.

Hlasování v Senátu bylo novým pokusem demokratů ukázat odlišné pozice dvou stran na reprodukční práva. Podle amerického tisku se demokraté snaží republikány zatlačit do defenzivy a zdůraznit téma, které považují za svou silnou stránku v kampani před listopadovými volbami. Republikánský kandidát Donald Trump na útoky demokratů reaguje mimo jiné prohlášením, že chce, aby asistovanou reprodukci hradily pojišťovny či vláda.

Demokraté se ve svém návrhu zaměřili na zavedení celostátního práva, které by zajistilo přístup k IVF a všem dalším reprodukčním technologiím. Svým opatřením chtěli poskytnout právní ochranu pro všechny lékaře a pojišťovny poskytující takové služby. V neposlední řadě by jím rozšířili skupinu lidí, kterým by zdravotní pojištění tyto metody muselo hradit.

Aby návrh prošel do další fáze legislativního procesu, muselo by jej ve 100členném Senátu podpořit 60 zákonodárců. V úterý se však proti němu postavilo 44 republikánů, zatímco pro bylo 51 členů. K demokratům se v tomto směru přidaly republikánské senátorky za státy Maine a Aljaška – Susan Collinsová a Lisa Murkowská.

Demokraté postup republikánů při hlasování označili za pokrytecký. „Říkají, že asistovanou reprodukci podporují, tak proč pro ni nehlasují?“ řekla illinoiská senátorka Tammy Duckworthová, hlavní předkladatelka návrhu, jejíž dvě děti se narodily pomocí IVF.

„Senát zablokoval směšný návrh zákona, který neměl šanci projít,“ reagoval senátor za stát Ohio a republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Podle něj legislativní návrh nepřinášel žádnou významnou změnu v oblasti reprodukčních práv a navíc jeho znění schválně poškozovalo republikány v očích voličů. On sám v den hlasování v Senátu chyběl, protože se účastnil prezidentské kampaně ve Wisconsinu.

  V Rusku přibývá leteckých incidentů. V prosinci bez nich prakticky neminul den

Demokraté se snažili prosadit stejný návrh už na jaře poté, co nejvyšší soud v Alabamě rozhodl, že na zmrazená embrya by se mělo z právního hlediska nahlížet jako na děti. Na základě toho se řada reprodukčních klinik rozhodla pozastavit IVF. Alabamští republikáni pak narychlo přijali zákon, který má ochránit poskytovatele asistované reprodukce před obviněními či žalobami vyplývajícími z jejich práce.

Asistovaná reprodukce metodou IVF je ve Spojených státech velmi nákladná; jeden pokus vyjde na zhruba 20.000 dolarů (přes 451.000 Kč) a pojišťovny ji téměř nehradí. Přitom podle loňského průzkumu agentury Pew Research Center 42 procent Američanů buď podstoupilo IVF, nebo zná někoho, kdo tuto metodu využil. Tento podíl se zvyšuje s rostoucími příjmy, činí 45 procent mezi Američany se středními příjmy a 59 procent mezi těmi s vysokými příjmy. Častěji jsou v této skupině také zastoupeni bělošští Američané, kteří volí republikány.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com