Experti: Koaliční smlouva je politická dohoda, nepřepisuje ústavní práva premiéra

Koaliční smlouva vládních stran nemá právní vymahatelnost, je to politická dohoda, která nepřepisuje ústavní právo premiéra navrhovat odvolání členů vlády. ČTK to řekli odborníci na ústavní právo. Pokud premiér Petr Fiala (ODS) návrhem na odvolání vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše smlouvu porušil, dopadne to podle oslovených právníků na vztahy vládních stran, které se pak nemusí cítit vázány koaliční smlouvou.

Premiér v úterý oznámil, že navrhne prezidentovi Petru Pavlovi odvolání Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Zdůvodnil to problémy s digitalizací stavebního řízení. Piráti to označili za porušení koaliční smlouvy, chtějí ji vypovědět. Bartoš v médiích prohlásil, že Piráti zřejmě ve vládě skončí úplně. V koaliční smlouvě se píše, že strany respektují ústavní právo premiéra navrhovat jmenování a odvolávání členů vlády, ale že má pro takový krok premiér hledat podporu příslušné koaliční strany.

„Porušení koaliční smlouvy to asi je,“ uvedl k návrhu na odvolání Bartoše vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Marek Antoš. „Ale její závaznost je politická, nikoli právní. V právní rovině to, že předseda vlády porušil koaliční smlouvu, nemá žádný dopad. Z hlediska ústavy má samozřejmě právo navrhnout prezidentovi odvolání jakéhokoli člena vlády a z hlediska práva se na to nemusí nikoho ptát,“ doplnil.

„Nemůžete koaliční dohodou přepisovat, nebo vykládat ústavu. To je dohoda, která stojí mimo ústavní pravidla,“ řekl vedoucí katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Michal Bartoň. „Podle ústavy platí, že ve chvíli, kdy premiér navrhne odvolání ministra, tak by měl prezident ministra odvolat. Nemusí to samozřejmě udělat obratem. Může si pozvat ty aktéry, projednat to s nimi, moderovat situaci,“ doplnil.

  Z domova už nepracují skoro žádní státní zaměstnanci. Dále používají dezinfekci nebo roušky

Porušení koaliční smlouvy má ale podle právníků politické důsledky. „Například to, že pokud je porušena koaliční smlouva, tak ta druhá strana se jí také pochopitelně nemusí cítit vázána,“ uvedl Antoš. Strany tak mohou koaliční smlouvu vypovědět. „Je to politická dohoda. Když se nedodrží politické dohody, tak to může vést k politickým rozkolům, odchodu někoho z vlády. Ale právní význam to nemá,“ dodal Bartoň.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com