Sněmovna bude moci jednat o sporné důchodové reformě i v noci

Sněmovna bude moci podle návrhu koalice jednat dnes i v noci. Poslanci by měli probrat podle koaličních představ ve druhém čtení spornou vládní reformu důchodů. Na programu mimořádné schůze, kterou nechal svolat vládní tábor, je také předloha zvyšující rozhlasové a televizní poplatky. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ohlásil hned v úvodu obstrukční vystoupení.

Možnost nočního jednání prosadila koalice na návrh předsedy poslanců ODS Marka Bendy. Benda uvedl, že poslance dnes čeká druhé čtení důchodové reformy. „Dá se očekávat, že ten bod bude trochu delší,“ řekl.

Hned po Bendovi obsadil řečniště ještě před hlasováním o návrhu programu schůze Babiš, jenž uvedl, že tak postupuje z pověření předsedkyně frakce ANO Aleny Schillerové. „Hlásím, Alenka mne pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouho,“ řekl. Odkázal se i na výrok, jehož autorství připsal předsedovi vlády a ODS Petru Fialovi, že „obstrukce jsou projevem svobody a demokracie“.

„Chceme zabránit dalšímu okradení důchodců, protože to není žádná reforma,“ zdůvodnil Babiš záměr opozice obsáhlými projevy oddálit schvalování novely, jež mimo jiné zvyšuje věk odchodu do starobní penze. Předlohu zvyšující rozhlasové a televizní poplatky a rozšiřující okruh poplatníků opět označil za korupční.

Nyní mohou promlouvat na plénu výhradně řečníci s právem přednostního vystoupení. Po Babišovi se o slovo přihlásili lídr SPD Tomio Okamura, předseda frakce tohoto hnutí Radim Fiala a místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček.

Ve druhém čtení budou moci poslanci předkládat k oběma novelám individuální pozměňovací návrhy. Očekává se, že se sněmovní jednání protáhne do pátku, přičemž dnes a ve čtvrtek by mohlo končit kolem půlnoci.

  Jihem Moravy se přehnala bouřka, hasiči odstraňují spadlé stromy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com