Sněmovna bude moci jednat o vládní reformě penzí také dnes případně i v noci

Sněmovna bude moci jednat o vládní reformě penzí případně i dnes v noci. V úvodu druhého dějství debaty o důchodové novele prosadila prodloužení jednacího dne koalice. Stejně postupovala už ve středu, kdy diskuse skončila na základě dohody poslaneckých klubů ve 22:00. Možnost nočního jednání má podle předsedy lidoveckých poslanců Aleše Dufka přispět k důstojnosti jednání, aby na ně byl dostatek času.

Na programu mimořádné schůze svolané z koaličního podnětu je také předloha, která zvyšuje rozhlasový a televizní poplatek a rozšiřuje okruh poplatníků. Zatím není jisté, zda se zákonodárci k jejímu druhému čtení dostanou.

Sněmovní systém evidoval na konci středečního jednacího dne 30 poslaneckých přihlášek do běžné diskuse, původně jich bylo 38. Do dnešních zhruba 09:30 jejich počet opět vzrostl, a to na 34. Středeční debatě dominovala opoziční kritika reformy a provázely ji i obstrukční projevy.

Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře začátkem září schválit vládní reformu penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad nyní hraničních 65 let, a to o měsíc ročně místo původně navrhovaných nejvýše dvou měsíců. Koalice sice předložila pozměňovací návrh, podle kterého by lidé odcházeli v budoucnu do starobní penze nejpozději v 67 letech, opozice ale trvá na zachování nynějších 65 let.

Posouvání důchodového věku je jedním z nástrojů, který má podle vlády přispět k udržitelnosti a snížení schodků důchodového systému. Novela předpokládá také například snižování výpočtu nových důchodů.

ČTK

  Náměšťská základna dostala simulátor pro výcvik personálu na vrtulníky z USA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com