Muchová postoupila přes Čeng Čchin-wen do finále v Pekingu

Tenistka Karolína Muchová porazila v semifinále v Pekingu 6:3, 6:4 domácí favoritku Čeng Čchin-wen a podruhé v sezoně a pošesté v kariéře si zahraje o titul. Poslední soupeřkou olomoucké rodačky na turnaji kategorie WTA 1000 bude v neděli Američanka Coco Gauffová, jež zdolala 4:6, 6:4, 6:2 Španělku Paulu Badosaovou. Jakub Menšík a Jiří Lehečka postoupili do 3. kola turnaje v Šanghaji.

Osmadvacetiletá Muchová dnes oplatila o sedm let mladší světové sedmičce Čeng Čchin-wen porážku ze svého prvního letošního finále v Palermu. Aktuálně 49. hráčka světového žebříčku z dosavadních pěti finálových účastí získala titul jen před více než pěti lety v Soulu.

Muchová postoupila do druhého finále během sedmi turnajů, kterých se od konce června zúčastnila po comebacku na tour. Předtím nehrála deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí. „Nevěděla jsem, jak to bude tento rok vypadat. Jestli budu hrát, jestli hrát nebudu, na jaké budu úrovni. Takže postup do finále je moc hezký pocit,“ uvedla semifinalistka letošního a loňského US Open.

V dnešním utkání Muchová odvrátila jediný brejkbol, jemuž čelila, a sama v každém setu soupeřce vzala jednou podání. Krátce před brejkem na 4:2 v první sadě Čeng Čchin-wen podklouzla a poté se nechala několik minut ošetřovat.

V zápase letošní olympijská vítězka a finalistka Australian Open pokračovala, ale na rozjetou Muchovou zbraň nenašla. Ve druhé sadě česká tenistka prolomila podání Číňanky na 2:1 čistou hrou a set opět dopodávala. Dva mečboly si Muchová vypracovala už v devátém gamu při servisu soupeřky, nakonec ale slavila po následné hře na podání.

„Byla to těžká bitva. Jsem šťastná, že se mi celý zápas podařilo udržet podání. To hodně pomohlo. A také jsem ráda, že jsem to ukončila ve dvou setech,“ řekla Muchová. „Je super, že dokážu hrát dobře proti těmhle velkým hráčkám, a navíc je porážet,“ dodala.

  Krejčíková považuje čtvrtfinále Australian Open za dobrý vstup do sezony

Na cestě do finále v čínské metropoli ztratila Muchová v šesti zápasech pouze jeden set, ve čtvrtfinále proti světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska, které připravila první porážku po 15 vítězných zápasech.

Na Gauffovou česká tenistka dosud recept nenašla, loni ve finále v Cincinnati a v semifinále US Open s ní prohrála vždy ve dvou setech. „Bylo to už před rokem, takže jsme dnes už zase jiné hráčky. Prostě se pokusím podat svůj nejlepší výkon a budu doufat v co nejlepší výsledek,“ řekla Muchová před nedělním soubojem o druhý titul v kariéře.

Dvacetiletá Gauffová postoupila také do svého druhého letošního finále po triumfu na lednovém turnaji v Aucklandu. V zápasech o titul má loňská vítězka US Open výrazně odlišnou bilanci než Muchová, z dosavadních osmi finále neproměnila ve vítězství jen jediné.

Menšík otočil v Šanghaji utkání s Rubljovem, ve 3. kole je také Lehečka

Devatenáctiletý Menšík otočil na tvrdém povrchu duel proti světové šestce Rusovi Andreji Rubljovovi a zvítězil 6:7, 6:4, 6:3. Třiatřicátý nasazený Lehečka zdolal Španěla Jaumeho Munara 7:6, 6:4. Menšík příště narazí na Alexandra Ševčenka z Kazachstánu, Lehečka se utká s Italem Matteem Berrettinim, nebo Dánem Holgerem Runem.

Menšík vyhrál nad nasazenou šestkou Rubljovem za dvě hodiny a 32 minut. Desetinásobného grandslamového čtvrtfinalistu porazil prostějovský rodák i podruhé. Pomohlo mu také 11 es a 34 vítězných míčů.

O čtyři roky starší Ševčenko bude letos Menšíkovým soupeřem rovněž podruhé. Na olympijských hrách v Paříži zvítězil český tenista 6:3, 6:4.

Menšík zahájil utkání proti Rubljovovi lépe a v prvním setu měl dvakrát výhodu brejku. Ani jednou ale vedení 2:0 či 4:2 nedotáhl a sada dospěla do tie-breaku. V něm měl Menšík za stavu 7:6 setbol, Rubljov ho ale odvrátil a třemi míčky za sebou úvodní set vyhrál.

  Ženskou čtyřhru na Australian Open vyhrály Mertensová a Sie Šu-wej

Ve druhém setu český tenista utekl po dvou brejcích do vedení 5:1 a zápas vyrovnal. V rozhodující třetí sadě sice Menšík brzy ztrácel 0:2, čtyřmi hrami za sebou ale vývoj zvrátil. Rubljov se už k další šanci nepropracoval, naopak za stavu 3:5 ztratil opět servis a s ním definitivně i celý zápas.

Také dvaadvacetiletý Lehečka nevyužil proti Munarovi v prvním setu výhodu brejku a v následném tie-breaku odvracel setbol. Těžké chvíle ale zvládl a zkrácenou hru vyhrál 8:6. Ve druhé sadě už byl čtvrtfinalista loňského Australian Open na servisu stoprocentní. Ve třetím gamu získal po povedeném prohozu klíčový brejk, za stavu 3:2 odvrátil dva brejkboly a duel v závěru ukončil druhým využitým mečbolem.

Turnajem jdou dál také světová jednička Ital Jannik Sinner a nasazená trojka Španěl Carlos Alcaraz. Čerstvý vítěz turnaje z Pekingu Alcaraz porazil domácího Šanga Ťün-čchenga dvakrát 6:2, letošní vítěz Australian Open a US Open Sinner zdolal Japonce Tara Daniela 6:1, 6:4.

Muchová bude hrát na turnaji v Pekingu o finále

Česká tenistka Karolína Muchová bude dnes na turnaji v Pekingu usilovat o postup do svého druhého letošního finále. Její soupeřkou bude domácí hráčka Čeng Čchin-wen, s kterou se zatím utkala dvakrát. Letos s ní prohrála finále v Palermu a předloni ji porazila v Madridu.

Ve čtvrtfinále Muchová zdolala ve třech setech druhou hráčku světového žebříčku a úřadující šampionku US Open Arynu Sabalenkovou z Běloruska, které připravila první porážku po 15 vítězných zápasech.

Do finále může osmadvacetiletá rodačka z Olomouce postoupit pošesté v kariéře. Loni se jí to povedlo i na grandslamovém Roland Garros. Titul na WTA Tour dosud získala jen v roce 2019 v Soulu.

Turnaj mužů v Šanghaji

(tvrdý povrch, dotace 10,298.535 dolarů):

Dvouhra – 2. kolo:

Menšík (ČR) – Rubljov (6-Rus.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:3, Lehečka (33-ČR) – Munar (Šp.) 7:6 (8:6), 6:4, Sinner (1-It.) – Daniel (Jap.) 6:1, 6:4, Zverev (2-Něm.) – Bellucci (It.) 6:4, 6:2, Alcaraz (3-Šp.) – Šang Ťün-čcheng (Čína) 6:2, 6:2, Djokovič (4-Srb.) – Michelsen (USA) 7:6 (7:3), 7:6 (11:9), Popyrin (20-Austr.) – Kecmanovič (Srb.) 6:3, 6:2, Ševčenko (Kaz.) – F. Cerúndolo (27-Arg.) 7:6 (9:7), 7:5, Watanuki (Jap.) – Nakashima (32-USA) 7:6 (7:4), 6:3.

  V nominaci hokejistů na EHT v Brně je deset posil z NHL

Turnaj žen v Pekingu

(tvrdý povrch, dotace 8,955.610 dolarů):

Dvouhra – semifinále:

Muchová (ČR) – Čeng Čchin-wen (5-Čína) 6:3, 6:4, Gauffová (4-USA) – Badosaová (15-Šp.) 4:6, 6:4, 6:2.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com