V Bruselu začal summit Evropské unie a zemí Perského zálivu

V Bruselu odpoledne začal summit Evropské unie a zemí Perského zálivu. Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na něm přivítali mimo jiné saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Cílem schůzky je prohloubení vzájemných vztahů mezi EU a státy Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).

Summit společně řídí předseda Evropské rady Michel a katarský emír Tamim bin Hamad Sání. Mezi země GCC patří Katar, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn a Omán. Česko na jednání zastupuje premiér Petr Fiala, který podle informací ČTK ještě před začátkem schůzky absolvoval bilaterální jednání s vrcholným představitelem Kataru.

Saúdskoarabský korunní princ Salmán byl přitom jen před pár lety na Západě personou non grata kvůli vraždě saúdskoarabského novináře a disidenta Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu. Tu měl totiž podle americké rozvědky princ přímo schválit. EU tehdy diskutovala o možnosti sankcí vůči odpovědným osobám.

„Summit znamená otevření nové a mnohem ambicióznější kapitoly v našich vztazích. Chceme vyslat světu i našim občanům vzkaz, že jsme připraveni spolupracovat, abychom mohli společně čelit výzvám,“ uvedl na úvod jednání Michel. Mezi ně patří zejména konflikty ve světě, ale také boj s klimatickými změnami. „Celosvětová stabilita je v ohrožení, musíme jednat více rozhodně,“ dodal.

„Abychom byli strategickými partnery, musíme si naslouchat, respektovat se a důvěřovat si,“ prohlásila následně Ursula von der Leyenová. Zdůraznila důležitost prohloubení ekonomických vztahů, ale zároveň i bezpečnosti, jak Evropy, tak zemí Perského zálivu. „Ruská válka na Ukrajině a útok Hamásu z loňského října podkopaly regionální bezpečnost v Evropě i v oblasti Blízkého východu,“ dodala. Obě strany podle ní musí udělat vše pro to, aby zastavily násilí. „Potřebujeme okamžité příměří v Gaze a Libanonu, ochranu civilistů a propuštění rukojmí,“ doplnila. Zdůraznila přitom důležitost vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu formou dvoustátního řešení, tedy existence států Izrael a Palestina.

  Klimatická konference COP27 schválila závěrečnou deklaraci, i pomoc chudým zemím

Unijní lídry a vysoké představitele zemí Perského zálivu čeká nejprve společné jednání a následně pracovní večeře. Summit je podle Bruselu příležitostí pro Evropskou unii „vytvořit užší partnerství s GCC a jejími členskými státy, které jsou geostrategickými partnery v době náročných geopolitických okolností“. Diskutovat by se mělo právě především o společných geopolitických výzvách, hospodářské spolupráci, včetně obchodu a investic, o energetice či udržitelnosti a klimatu.

Na závěr jednání se čeká společná deklarace, ohledně jejího textu ale zatím podle informací ČTK nepanuje shoda. Obě strany se totiž liší zejména v pohledu na konflikty na Ukrajině a na Blízkém východě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com