Pravděpodobnost brzkého ukončení války na Ukrajině je vysoká, tvrdí Fico

Pravděpodobnost ukončení konfliktu na Ukrajině v blízké době je vysoká, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Podle něj ale nelze očekávat, že Rusko, které vojensky napadlo sousední zemi v únoru 2022, se stáhne z anektovaných či okupovaných oblastí na Ukrajině. Ministerský předseda naznačil, že Kyjev přijde o území, podobně jako Československo na základě mnichovské dohody z roku 1938 odstoupilo nacistickému Německu své pohraniční oblasti.

Fico dlouhodobě zpochybňuje postoje západních zemí vůči válce na Ukrajině a odmítá protiruské sankce. Obhajoval rovněž komerční dodávky zbraní ze Slovenska na Ukrajinu, byť bezplatnou vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob jeho vláda zastavila.

„Mezinárodní hranice nelze měnit vojenskou silou. Ale poté nastává realita. Zapomeňte na to, že Rusové odejdou z Krymu, Donbasu nebo Luhansku. Válka může skončit rychle,“ uvedl Fico před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu, kde vystoupil s projevem k nadcházejícímu summitu státníků členských zemí EU. Pozvánku na tuto vrcholnou schůzku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle Fica je na tom Rusko v konfliktu na Ukrajině lépe, než se čekalo, a zaznamenává další územní zisky. Tvrdil, že představitelé západních zemí chtěli využít válku na Ukrajině k ponížení Ruska, což se nepodařilo. Premiér také zopakoval, že po ukončení války na Ukrajině chce obnovit standardní vztahy Slovenska s Ruskem.

„Ukrajina asi bude obětí velmocí. Mír s Ruskem bude uzavírat Ukrajina a Spojené státy. Obávám se, že Ukrajina bude obětí, jako jsme my byli při mnichovské dohodě; já si myslím, že to takto dopadne,“ řekl Fico.

Slovenský premiér obhajoval komerční dodávky zbraní slovenské produkce na Ukrajinu; bezplatné předávání slovenského vojenského materiálu Kyjevu slovenská vláda zastavila. „Přestaňme moralizovat. Kdo chce koupit, ať koupí. Neprodáme my, prodají jiní,“ řekl a dodal, že odmítá darovat zbraně Ukrajině.

  Desítky tisíc lidí v Minsku na protivládní demonstraci

Slovensko vyrábí například samohybné houfnice a v uplynulých týdnech ohlásilo rozšíření výroby dělostřelecké munice ve spolupráci s českou skupinou Czechoslovak Group.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com