Do voleb na Slovensku zasáhla smrt. Kvůli ní se o hodinu prodlouží

Poslední předvolební průzkum favorizovaly na volební vítězství opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Na Slovensku dnes ráno začaly volby, ve kterých Slováci rozhodují o novém složení parlamentu. Sázkové kanceláře a poslední předvolební průzkum favorizovaly na volební vítězství opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

To by znamenalo, že poprvé od roku 2006 volby do sněmovny nevyhraje nyní nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Ještě před začátkem hlasování poznamenalo volby neštěstí, když ve volební místnosti ve Velkém Krtíši zkolabovala členka volební komise a zemřela. Volby kvůli tomu skončí o hodinu později, tedy ve 23:00, což znamená, že se o hodinu se posune i zveřejnění exit pollů.

Ve volbách na Slovensku vybírá zhruba 4,4 milionu oprávněných voličů z více než dvou desítek stran, hnutí a koalic. Šanci získat křesla ve 150členné sněmovně má sedm až devět uskupení. Mezi nimi je také krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, která se v průzkumech umisťovala na třetí příčce s preferencemi kolem deseti procent.

Zatímco popularita Směru-SD dlouhodobě klesá, obliba OLaNO v posledních týdnech výrazně stoupala. OLaNO postupně snižovalo náskok Směru-SD a v posledním průzkumu volebních preferencí se hnutí stalo nejsilnější stranou.

Podle ministerstva vnitra žádné z měst či vesnic nevyužily možnost otevřít volební místnosti dříve než v obvyklých 7 hodin ráno. Dvě televize pak zveřejní odhady výsledků shromážděné na základě dotazování u volebních místností. Statistický úřad bude výsledky postupně zveřejňovat v noci na neděli. Konečné výsledky by měla volební komise vyhlásit v průběhu neděle.

 

  USA schválily prodej techniky pro modernizaci vrtulníků Česku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com