Testy potvrdily další tři případy koronaviru v Česku

Testy prokázaly další tři případy koronaviru v Česku. Dva nemocní jsou rodinnými příslušníky ženy, která už koronavirus má. Ve třetím případě jde o ženu z Prahy 6, jež se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři. U ní ještě infekci znovu prověří Národní referenční laboratoř.

Dva nové případy pocházejí z okolí dvou již dříve nakažených z Děčína. „Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška (středa – pozn. red.) hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Třetí potvrzený vzorek testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. „Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře,“ doplňuje mluvčí. Oficiálně potvrzený výsledek má být znám ve středu večer.

Spolužáci dětí jsou v karanténě

Děti ženy z Prahy 6 chodily po návratu z Itálie dva dny do školy. „Ta maminka mi zavolala ráno v půl sedmé, kdy mi potvrdila skutečnost, že se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři,“ řekl České televizi ředitel školy Petr Karvánek.

Rodina byla minulý týden o jarních prázdninách v Itálii, ale v oblasti, která není hlášená jako riziková. Za místa epidemického šíření jsou považovány Benátsko, Lombardie, Piemont a Emilia omagna. Žena pobývala v regionu Trentino, po výskytu příznaků se podle Karvánka obrátila na linku SZÚ. Testována ale prý nebyla, protože nebyla v jednom ze zmiňovaných regionů.

Podle dopoledního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude nutné prověřit, jakého lékaře kontaktovala a jaké informace jí podal. Označil také za chybu, že žena ani lékař nekontaktovali přímo hygieniky.

  Česko si připomene výročí konce druhé světové války v Evropě

Spolužáci dětí z 1. a 3. třídy jsou v domácí karanténě, ostatní žáci se běžně učili. Škola, kterou navštěvuje asi 650 žáků, na čtvrtek vyhlásila ředitelské volno, další opatření přijde po poradě s hygieniky podle výsledků testů. Praha 6 také školám a školkám doporučila zrušit plavání, návštěvy divadel nebo dny otevřených dveří.

V Česku už je osm potvrzených výskytů koronaviru. Dalšími infikovanými jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com