Přibývá zrušených letů. Vraťte se domů, vyzvalo Čechy v cizině ministerstvo

Nakažených koronavirem je 150 lidí. Od půlnoci také platí až na vybrané přechody uzavření hranic s Rakouskem a Německem a zákaz vstupu cizincům. Ministr vnitra uvedl, že chystá podobný zákaz i pro hranice s Polskem. Slovensko již hranice uzavřelo samo.

Vláda v noci rozhodla o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Zákaz platí od sobotních 06:00 a má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování.

„Chtěli jsme zabránit, aby lidé šli do obchodních center,“ vysvětlil Andrej Babiš na ranní tiskové konferenci, proč se vláda rozhodla zavést nová opatření.

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. Zákaz se nevztahuje ani na prodej mimo provozovnu, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení. Původně byl od pátku vstup do stravovacích služeb zakázán mezi 20:00 a 06:00.

Na 10 dní je také zakázána činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s plochou přes 5000 metrů čtverečních. Zákaz provozu heren a kasin v usnesení není omezen konečným termínem 24. března 06:00, jako je tomu u ostatních opatření.

Od dnešních 06:00 také platí právě zákaz provozu heren a kasin.

V Česku je 150 lidí nakažených novým typem koronaviru. V karanténě je zhruba 6900 lidí.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

  Předsedové parlamentů V4 se budou věnovat mj. pandemii covidu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com