Střelec v Kanadě zavraždil nejméně šestnáct lidí. Vydával se za policistu

Střelec na severu kanadské provincie Nové Skotsko zabil během 12 hodin nejméně 16 lidí, včetně policistky. Podezřelý je mrtvý, zemřel patrně při přestřelce s policií. Zatím není jasné, co ho k činu motivovalo. Informovala o tom s odvoláním na kanadské úřady agentura AP, podle které se jedná o nejhorší podobný útok v kanadské historii.

Policie již dříve upozornila, že počet obětí, který podle předchozí bilance čítal 13 lidí, může i nadále stoupat.

Vraždil patrně 51letý Gabriel Wortman, který byl převlečený za policistu, uvedly kanadské úřady. „Jsme si jistí, že za všemi vraždami stojí jeden člověk, který se sám pohyboval na severu provincie a který zabil několik lidí,“ řekl náčelník kanadské policie Chris Leather.

Střelba začala už v sobotu odpoledne v malém pobřežním městě Portapique, zhruba 80 kilometrů severně od Halifaxu, hlavního města Nového Skotska. Úřady obyvatele provincie před střelcem varovaly a doporučily zůstat v bezpečí domovů. Policie muže zatkla v neděli po přestřelce na čerpací stanici zhruba 30 kilometrů od Halifaxu a později uvedla, že zemřel.

Brian Sauvé, prezident odborů kanadské jízdní policie, konstatoval, že při zásahu proti střelci zemřela jedna příslušnice sboru a jeden policista utrpěl zranění.

„Je to devastující den pro Nové Skotsko a zůstane v myšlenkách mnoho dalších let,“ komentoval na tiskové konferenci velitel tamních policistů Lee Bergerman.

Není jasné, s jakým motivem střelec vraždil, podle úřadů se však s největší pravděpodobností na čin připravil předem. „Vzhledem k tomu, že tento jedinec měl k dispozici uniformu a policejní vůz, je téměř jasné, že se nejednalo o náhodný čin,“ míní Leather.

Většina obětí podle vyšetřovatelů neměla na střelce žádnou vazbu. Policie prošetří i to, zda útok nesouvisel se současnou krizí okolo šíření koronaviru.

  Rusko obnovuje schopnosti destabilizovat Evropu, varuje britský institut

Policie během pátrání po Wortmanovi instruovala obyvatele provincie, aby se zamkli doma a volali na tísňovou linku, pokud někdo vstoupí na jejich pozemek. „Je to příšerné, strašné. Takovéto věci se dějí po celém světě, ale nikdy si nepřipustíte, že by se to mohlo stát u vás. Zde lidé žijí, protože se cítí svobodně a bezpečně,“ nechal se slyšet radní Colchesteru Tom Taggart.

Trudeau: Budeme truchlit společně s rodinami obětí

„Vím, že jsme všichni sledovali zprávy. Mé myšlenky patří všem, které zasáhla tato hrozná událost. Chci poděkovat policistům za jejich práci a lidem za spolupráci s úřady,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau.

„Ve chvílích, jako je tato, se naše země semkne a jeden druhého navzájem podpoříme. Budeme truchlit společně s rodinami obětí a pomůžeme jim tuto těžkou chvíli překonat,“ řekl také Trudeau.

Premiér provincie Nové Skotsko Stephen McNeil popsal čin jako „jeden z nejnesmyslnějších v historii provincie“.

Případ je pravěpodobně nejhorší masovou vraždou v Kanadě za posledních více než třicet let, konstatuje agentura Reuters. V roce 1989 střelec v Montrealu zavraždil patnáct žen. Deset obětí si vyžádal útok v dubnu 2018 v Torontu, kdy muž s dodávku najel do chodců.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3080075-strelec-v-kanade-zavrazdil-nejmene-deset-lidi-vydaval-se-za-policistu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com