Spotřeba pohonných hmot v ČR ve čtvrtletí klesla

V Česku v prvním čtvrtletí letošního roku navzdory propadu cen meziročně klesla spotřeba pohonných hmot. Příčinou byla v březnu přijatá opatření proti šíření nákazy nového koronaviru. ČTK to řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Předseda představenstva petrochemického holdingu Unipetrol Tomasz Wiatrak uvedl, že v posledních týdnech začíná spotřeba pohonných hmot opětovně růst.

Podle ČAPPO se letos v Česku od začátku ledna do konce března spotřebovalo 1,34 miliardy litrů motorové nafty a 445 milionů litrů benzinu. U nafty činí pokles proti stejnému období loňského roku tři procenta, u benzinu sedm procent. Expert upozornil, že spotřeba klesla i přesto, že ceny pohonných hmot v ČR se v daném období výrazně snížily.

Z dat společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje, vyplývá, že průměrná cena benzinu i nafty klesla během letošního prvního čtvrtletí v ČR zhruba o čtyři koruny k 28 korunám za litr. Pokles pokračoval dále v dubnu, důvodem byl propad cen ropy.

„Tento pozitivní cenový faktor byl však zcela eliminován jiným závažným faktorem, a to nouzovým stavem a v jeho důsledcích poklesem výkonnosti ekonomiky. Především pak je nutné zdůraznit rozhodující vlivy – omezení volného pohybu osob, prakticky zastavení domácí rekreační turistiky nebo omezení některých průmyslových odvětví a dopravy,“ řekl ČTK Loula.

V samotném březnu podle něj klesla spotřeba automobilových benzinů v ČR meziročně o pětinu na 139 milionů litrů a u nafty o 11 procent na 446 milionů litrů. „Čekám, že další vývoj spotřeby benzinu za duben bude v porovnání s dubnem 2019 nižší o čtvrtinu a u nafty o 15 procent. Výraznější zlepšení ve spotřebě pohonných hmot očekávám až ve čtvrtém čtvrtletí,“ uvedl Loula. Už nynější postupné uvolňování restrikcí podle něj však spotřebu paliv postupně zvyšuje.

To potvrzuje Wiatrak. Unipetrol provozuje síť čerpacích stanic Benzina, která je s 418 největší na tuzemském trhu. „Díky našim čerpacím stanicím máme dobrý přehled o prodeji paliv jak v podnikatelském segmentu, tak mezi běžnými motoristy. Už čtvrtý týden v řadě vidíme, že objem prodaných paliv začíná růst a v posledních dnech je nárůst intenzivnější. Spotřeba běžných motoristů sice roste velmi pomalu, ale v podnikatelském segmentu registrujeme rychlejší oživení spotřeby. Je to první signál, že česká ekonomika se opět roztáčí,“ řekl ČTK Wiatrak.

  Praha zdraží pronájmy pro natáčení filmů na veřejných prostranstvích

Benzina podle něj během koronavirové krize zaznamenala výrazný nárůst doplňkového prodeje nepalivového segmentu při započtení veškerého sortimentu mimo paliv a rychlého občerstvení, které bylo zakázáno. „V porovnání s loňským rokem evidujeme v tomto segmentu téměř pětinový nárůst prodeje. Je vidět, že zákazníci v dnešní době očekávají od čerpacích stanic komplexní servis a čerpací stanice v posledních měsících zákazníkům nahradily uzavřená obchodní centra nebo přeplněné obchody,“ dodal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com