Trump uspořádal po více než třech měsících předvolební mítink

Americký prezident Donald Trump v sobotu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) mítinkem v Tulse v Oklahomě obnovil své předvolební akce, které přerušil na více než tři měsíce kvůli pandemii nemoci covid-19. Stalo se tak i přes varování představitelů zdravotnických úřadů ohledně přetrvávajícího nebezpečí nákazy koronavirem a navzdory riziku střetů Trumpových stoupenců a odpůrců ve městě, napsala agentura AP. Podle agentur přišlo na mítink méně lidí, než se očekávalo.

Stát Oklahoma ve volbách v roce 2016 výrazně podpořil Trumpa. V sobotu prezidentovi stoupenci zaplnili ulice kolem stadionu v Tulse, který byl vybrán jako dějiště předvolebního shromáždění, již několik hodin před akcí. Sportovní aréna využívaná k hokejovým, basketbalovým a fotbalovým zápasům i koncertům pojme až 19.000 lidí.

Odhadovalo se, že mítink by mohl být největší uvnitř konanou akcí v zemi od zavedení opatření proti šíření koronaviru, s nimiž americké úřady začaly v březnu. Zástupy prezidentových příznivců ale podle AP nakonec zůstaly silně za očekáváním a na stadionu bylo množství sedadel volných.

Podle agentury AP mnozí Trumpovi přívrženci, kteří ke stadionu v Tulse přišli, neměli navzdory doporučení zdravotnických úřadů nos a ústa zakryté rouškou. Tu dostali u vchodu do stadionu a většinou si ji nasadili. Také jim byla změřena teplota.

V Tulse v posledním týdnu vzrostl počet případů koronaviru a ředitel místního zdravotnického úřadu vyzval k odkladu mítinku. Republikánský guvernér Oklahomy Kevin Stitt ale prohlásil, že shromáždění bude bezpečné.

Mluvčí Trumpovy kampaně pro volby 2020 Tim Murtaugh nicméně v sobotu oznámil, že šest lidí, kteří pomáhali při přípravě předvolebního mítinku, mělo pozitivní test na koronavirus.

Centrum Tulsy mezitím zaplnili Trumpovi odpůrci, kteří přišli na předem ohlášenou demonstraci. Byla mezi nimi i velká skupina demonstrantů z hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších. Nejméně na jednom místědemonstranti zablokovali dopravu. Místní představitelé uvedli, že v centru očekávají na 100.000 lidí.

  Rusko odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Někteří černošští vůdci vyjádřili obavy, že by Trumpova návštěva v Tulse mohla vést k násilnostem. Trumpovo předvolební shromáždění přichází v době už několik týdnů trvajících protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Mítink se měl původně konat v pátek, ale prezident ho posunul kvůli svátku ukončení otroctví. Podle AP je historie města poznamenána rasovým napětím.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com