Bez proudu zůstalo dnes v ČR po bouřkách ještě 23.000 domácností

Bez proudu bylo dnes ráno v Česku po úterních bouřkách ještě 23.000 domácností, hlavně ve Zlínském kraji v síti firmy E.ON. V úterý večer přerušily bouřky dodávky elektřiny pro 70.000 domácností, ale velkou část poruch se podařilo ještě během večera odstranit. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Silný vítr a déšť při bouřkách v úterý večer zasáhly hlavně Moravu, kde působily problémy v dopravě a poškodily na řadě míst elektrické vedení. Desítky poruch na vedení vysokého napětí přerušily dodávky proudu zhruba pro 70.000 domácností. Do dnešního rána se pracovníkům firmy E.ON podařilo k síti znovu připojit 47.000 domácností.

Dnes ráno ještě byly problémy s elektřinou především ve Zlínském kraji, kde bylo bez elektřiny podle Slavíkové 15.000 domácností. Z toho nejvíc, asi 10.000, bylo na Uherskohradišťsku. Na jihu Moravy zůstávalo bez proudu ráno 6600 domácností, většinou na Hodonínsku, a 1400 domácností bylo bez elektřiny na Vysočině. „Nejčastější příčinou poruch bylo poničené vedení kvůli stromům a větvím, které na něj v průběhu bouřky spadly,“ doplnila mluvčí E.ON.

Poruchy zaznamenala ve své síti i energetická firma ČEZ, ale v mnohem menší míře než E.ON. Například na Svitavsku a Ústeckoorlicku v Pardubickém kraji byly v úterý bez proudy stovky domácností. Dodávky elektřiny však byly ještě večer obnoveny, řekla ČTK mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Olomoucký kraj

Především popadané stromy či utržené části střech odstraňovali a zajišťovali hasiči v souvislosti s nočními bouřkami v Olomouckém kraji. Zasáhly především Přerovsko, a to Hranice a okolí. Hasiči v souvislosti s počasím evidují do dnešního rána zhruba sto výjezdů. Na mnoha místech následky bouře stále odstraňují, sdělila dnes ráno ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Bouřka se Přerovskem prohnala v úterý v pozdních večerních a nočních hodinách. „I nyní pokračujeme v likvidaci následků, především v oblasti Hranicka, řešíme stromy na komunikacích i na objektech. Kvůli spadaným stromům je uzavřená komunikace mezi Lhotou a Paršovicemi na Hranicku, kde stromy spadly i na automobil. Budeme nyní řešit jejich odstranění s dotčenými orgány,“ doplnila mluvčí hasičů.

  Začíná platit zákaz zveřejňování volebních průzkumů kvůli volbám prezidenta

Ke strženým střešním krytinám lidé hasiče volali například v Soběchlebech či v Želatovicích, kde vítr odnesl v podstatě půlku střechy bytového domu. Popadané stromy zatarasily například cestu mezi Pavlovicemi a Šišmou.

Středočeský kraj

Hasiči ve středních Čechách měli kvůli větrnému počasí dvojnásobný počet výjezdů. Za úterý evidují 90 výjezdů, z toho ve 25 případech odstraňovali popadané stromy, řekl dnes ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Podle mluvčího foukal silný vítr, bouřka ale region nezasáhla. „Zaznamenali jsme větší počet vyvrácených a popadaných stromů, ale bouřka se nám vyhnula,“ uvedl Svoboda. Nebylo proto nikde nutné například čerpat vodu ze zatopených sklepů.

Kraj Vysočina

Na Vysočině je kvůli poškozenému trakčnímu vedení po středeční bouřce stále omezený provoz vlaků mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou na trati z Brna do Žďáru nad Sázavou. Opravy by měly skončit do poledne. České dráhy na svém webuupozorňují na to, že rychlíky v tomto úseku nabírají až půlhodinové zpoždění, regionální vlaky zatím nahrazují autobusy. Bez dodávek elektřiny jsou ještě stovky domácností na Třebíčsku a na Pelhřimovsku.

Na Třebíčsku bylo kolem 08:00 bez elektřiny asi 800 domácností na Pelhřimovsku 500. ČTK to sdělila mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Hasiči na Vysočině měli od středečních 18:00 kvůli počasí přes 150 technických zásahů. Nejčastěji odstraňovali stromy ze silnic. Jak uvedli na webu, v Moravci na Žďársku a v Polné spadl strom na střechu domu.

Na Vysočině by dnes podle Českého meteorologického ústavu mělo být zpočátku oblačno, později až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi 24 až 27 stupni Celsia.

Zlínský kraj

Hasiči ve Zlínském kraji v noci na dnešek likvidovali následky bouřky. Do dnešního rána vyjížděli asi ke 170 událostem, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Zajišťovali například poškozené střechy na domech. Poté, co vítr utichl, likvidovali zejména nalomené stromy, které hrozily pádem, či ulámané větve na silnicích. Tisíce domácností zůstaly bez proudu, energetikům se přes noc podařilo asi polovinu závad odstranit. Dnes ráno je stále bez proudu asi 15.000 domácností, řekla ČTK mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

  Zeman: Vidím čtyři těžké váhy na Hrad

V pátek večer se bez elektřiny ocitlo 27.000 domácností, přičemž jen na Uherskohradišťsku jich bylo 20.000. Na Kroměřížsku bylo asi 6000 poruch, další byly na Otrokovicku. Dnes ráno je v kraji bez proudu asi 15.000 domácností, z toho na Uherskohradišťsku kolem 10.000, na Kroměřížsku 3500.

V útrý do 23:00 vyjížděli hasiči k 90 událostem, do dnešního rána jich bylo dalších 80. „Bylo to ve všech oblastech kraje, nejméně asi na Vsetínsku. Dnes ráno však již přijímáme další oznámení, jak například lidé jedou do práce a zjistí nějakou situaci. Dá se předpokládat, že likvidování následků bouřky se budeme věnovat celý den,“ uvedla Javoříková, která neměla informace o žádném zranění, které by bouře způsobila.

V pondělí večer vyjížděli hasiči nejdříve zejména na Uherskohradišťsko, například v Hluku a Ostrožské Nové Vsi silný vítr poškodil střechu rodinného a bytového domu. V Hluku také od blesku hořelo pole. „Také byli hasiči vysláni do Hradčovic, kde hořel transformátor,“ uvedla mluvčí. Na Kroměřížsku hasiči například v Hulíně zajišťovali poškozené krytiny střech, které by mohly spadnout na veřejné prostranství. „V obci Bílany zasahovali hasiči u popadaných stromů, zajišťovali utrženou střechu domu a hasili požár transformátoru po úderu blesku,“ uvedla mluvčí. Poškozené střechy zajišťovali hasiči i na Zlínsku, ve Zlíně se například převrátil zahradní domek.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com