České spořitelně klesl čistý zisk o 47,1 % na 4,6 mld. Kč

České spořitelně v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 47,1 procenta na 4,6 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o desetinu, provozní výnosy klesly o 4,2 procenta. Makroekonomické prostředí České republiky se kvůli pandemii onemocnění covid-19 výrazně zhoršilo, uvedla banka v tiskové zprávě, kterou zveřejnila na svém webu.

„V celkovém hospodářském výsledku, který v porovnání se stejným obdobím minulého roku vykazuje pokles, se do značné míry projevilo nutné zvýšení rizikových nákladů,“ komentoval čísla předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Banka měla ke konci pololetí konsolidovanou bilanční sumu 1,667 bilionu korun, proti konci loňska se zvýšila o 14,3 procenta.

Provozní zisk se v pololetí snížil proti stejnému období loni o 10,1 procenta na 10,2 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 4,2 procenta na 20 miliard korun. Jejich nejdůležitější složka, čistý úrokový výnos, zůstala na 14,7 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se meziročně snížil o 10,6 procenta na čtyři miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 4,6 procenta na 763,8 miliardy korun. Rostly úvěry domácnostem, firmám i spotřebitelské úvěry.

Provozní náklady vzrostly o 2,7 procenta na 9,8 miliardy korun. Především kvůli zvýšení mezd stouply náklady na zaměstnance.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci letošního pololetí 4,5 milionu. Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Autor: ČTK

  Mercedes prodal podíl v ruském výrobci nákladních vozů Kamaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com