ČSOB v pololetí klesl čistý zisk na 3,5 miliardy Kč

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním 1. pololetí klesl v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy Kč. Objem úvěrů i vkladů se však meziročně zvýšil. ČSOB posílila kapitálovou pozici kvůli zadržení výplaty dividendy za loňský rok. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK. Pokles zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.

„V prvním pololetí jsme museli reagovat na bezprecedentní situaci způsobenou pandemií covid-19. Prvořadé pro nás bylo a stále je chránit zdraví klientů i našich zaměstnanců a zároveň zajistit dostupnost finančních služeb. Výhodou je, že díky investicím do digitalizace a inovacím je většina našich služeb dostupná bezpečně a pohodlně online. Od prvních projevů koronaviru také intenzivně pomáháme s odklady splátek těm, kteří to potřebují,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Objem úvěrů ČSOB stoupl do konce června o pět procent na 791 miliard Kč, objem vkladů o devět procent na 1,064 bilionu Kč. Objem aktiv pod správou vzrostl meziročně o sedm procent na 244 miliard Kč. Provozní výnosy banky klesly o 15 procent na 18,7 miliardy Kč. Provozní náklady vzrostly o tři procenta na 9,7 miliardy Kč.

Čistý zisk skupiny ČSOB se meziročně snížil kvůli růstu opravných položek k úvěrům a nižším provozním výnosům. Meziročně se negativně projevila i vyšší základna z prvního čtvrtletí roku 2019, které ovlivnil prodej ČSOB Asset Management. „Bez těchto mimořádných faktorů a bez dopadu konsolidace ČMSS by byl čistý zisk meziročně nižší o 59 procent,“ uvedla banka.

V případě mobilního bankovnictví počet aktivních uživatelů stoupl meziročně o 31 procent a počet transakcí narostl o 42 procent. „V těchto časech se ukazuje, že digitální řešení jsou nejen jednoduchá a rychlá, ale také velmi bezpečná a užitečná pro všechny skupiny klientů včetně konzervativnějších,“ uvedl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

  Cena elektřiny na burze v Rotterdamu prolomila hranici 200 eur/MWh

Z největších bank Komerční bance klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 38,5 procenta na 4,4 miliardy korun, České spořitelně v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 47,1 procenta na 4,6 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za pololetí čistý zisk zhruba 2,5 miliardy korun (95 milionů eur), což je meziroční pokles o polovinu. Moneta Money Bank zaznamenala pokles čistého zisku o více než 40 procent na 1,2 miliardy korun.

Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

KBC přitom hospodařila v samotném druhém čtvrtletí s čistým ziskem 210 milionů eur (5,5 miliardy Kč), což je meziroční propad skoro o 72 procent.

autor: CSOB

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com