Babiš: Registrace lidí v hospodách kvůli covidu nebude

Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní výskytu nemoci covid-19 je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nesmysl a nebude zavedena. Řekl to v předvolební debatě České televize. O zapisování lidí v restauracích mluvil dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve Sněmovně. Babiš tvrdí, že byl Prymulův výrok vytržen z kontextu.

„Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude,“ řekl v ČT Babiš. „To bylo zase vytrženo z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že to je v Německu, že to je ve Velké Británii. Samozřejmě u nás to nebude, protože to nedává smysl,“ dodal.

Prymula ale řekl ve Sněmovně v reakci na interpelaci jednoho z poslanců, že plánuje zavést zapisování lidí v restauracích. „Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény,“ řekl ministr podle záznamu jednání na webu Sněmovny.

Večer však Prymula tvrdil, že nic takového neřekl. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena. Je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi deset až 15 procent,“ napsal ministr na twitteru.

Prymula podle předsedy STAN Víta Rakušana hovořil o registracích jako o nástroji, který by bylo vhodné zavést i v tuzemsku. Rakušan poznamenal, že Babiš byl dnes v Bruselu, a nikoli na interpelacích. „Tak tady prostě nelžete, že to nebylo vysloveno, řekl v ČT Rakušan Babišovi.

„Tady to vypadá, že pan Prymula s tím návrhem překvapil úplně všechny,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pozastavila se nad tím, že slyší vyvracení této informace už po několika hodinách.

  Komu platí Přísaha? Skutečné dodavatele překryl Šlachta stranickou firmou

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com