Chuligáni se sjeli do Prahy protestovat. Tisícovka policistů je v pozoru

Na druhou hodinu odpoledne je na Staroměstské náměstí v Praze svolána demonstrace „proti zmatečným vládním restrikcím“. Svolávají se fanoušci fotbalových a hokejových klubů.

Po Bratislavě je na řadě Praha. Stejně jako v sobotu se i do hlavního města Česka svolávají především fanoušci fotbalových a hokejových týmů, aby protestovali proti vládním opatřením. Nelíbí se jim pozastavení sportovních soutěží, vládní opatření ani práce médií.

„Ačkoliv si budeme vždy stát za tím, že se sportovní utkání mají hrát primárně s fanoušky, musíme vyjádřit podporu klubům, které vynaložily nemalé prostředky, aby se mohla utkání odehrát – znamenalo to každotýdenní testování, omezení kapacity, zavedení speciálních opatření. I přesto jim bylo znemožněno pokračovat v již rozehraných sezónách. Žádáme tedy po vládě, aby se co nejdříve zahájila jednání s kluby o kompenzaci,“ vyzývají fanoušci ve společném prohlášení na webu hooligans.cz.

Demonstraci organizuje oficiálně spolek Hnutí občanské nespokojenosti, příznivci fotbalových a hokejových klubů ale spojitost s tímto uskupením vylučují. Podle výjadření pouze využijí prostoru v rámci nahlášené akce.

Na Facebooku označilo, že se protestu zúčastní asi dva tisíce lidí. Podle jednoho z vládní nařízení platného až do 3. Listopadu ale platí, že pokojného shromáždění se může zúčastnit maximálně 500 účastníků, a to navíc ještě ve skupinách po maximálně dvaceti lidech. Tyto skupiny musí být od sebe vždy vzdálené alespoň dva metry a všichni účastníci musí mít roušky.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) má ale o účelu demonstrace už teď jasno.

„Ke skupince lidí, kteří už několikrát mírumilovně demonstrovali, se těď do jednoho pytle přidali fotbaloví chuligáni a ti samozřejmě nejedou do Prahy demonstrovat, ale porvat se s policií,“ řekl v neděli v televizi Prima Hamáček.

„Vyzval jsem, aby se všichni chovali rozumně, aby tu situaci nijak nezneužívali, ale asi si všichni dokážou představit, jak takové výzvy působí na ultras Baníku, Spartu, Slavie,“ dodal ministr vnitra.

  Musím bohužel konstatovat, že se epidemie covidu nevyvíjí dobrým směrem, řekl ministr Vojtěch

Na Slovensku použili v sobotu policisté proti několika stovkám demonstrantům slzný plyn i vodní děla. Protestující zase házeli po policistech lahve a kameny. Bratislavská akce ale na rozdíl od té pražské nebyla povolená.

Policie každý den přijde o 200 lidí

Ministrovi vnitra se aktuální protest nelíbí také z toho důvodu, že policie musela stáhnout pořádkové síly z celé republiky. A to ve chvíli, kdy se kvůli koronaviru každý den nakazí nebo musí do karantény několik stovek policistů.

Ve stejném smyslu se k chystané demonstraci vyjádřil na Twitteru policejní prezident Jan Švejdar.

„Mrzí mě, že si toto vše organizátoři a účastníci protestu neuvědomují. Děsí mě, že tím dojde k ohrožení života a zdraví mnoha dalších lidí,“ napsal Švejdar.

Kvůli plánované demonstraci se do Prahy sjelo zhruba tisíc policistů v plné pořádkové výbavě.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/chuligani-se-sjizdi-do-prahy-tisicovka-policistu-je-v-pozoru-124894

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com