Slovensko hlásí rekordně nakažených, Rusko a Ukrajina nejvíce úmrtí

Slovensko v úterý zaznamenalo rekordní počet nových potvrzených případů koronaviru, v pětimilionové zemi přibylo 2202 nakažených. Rekordní denní nárůst počtu nakažených zaznamenalo také Rakousko. Slovensko patrně na začátku listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus. Rusko a Ukrajina hlásí za poslední den nejvíce mrtvých za den od začátku pandemie. V Německu přibylo 7595 případů nákazy. Přírůstek je jen o málo nižší než rekordních 7830 případů ohlášených v sobotu.

Na Slovensku přibylo 2202 nakažených, nejvíce od začátku pandemie

Slovensko v úterý zaznamenalo rekordní počet nově potvrzených případů koronaviru, přibylo 2202 nakažených. Provedeno bylo přes 13.800 testů, což je druhý nejvyšší počet za jeden den od propuknutí pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z informací národního centra zdravotnických informací. Bratislava ve snaze odhalit ohniska nákazy připravuje plošné testovaní obyvatel na koronavirus. Podle premiéra Igora Matoviče kvůli šíření nákazy ve hře zůstává i zavedení celostátní karantény, takzvaného lockdownu.

Hranici 1000 zjištěných infikovaných za jeden den překročilo pětimilionové Slovensko před dvěma týdny, minulý týden pak denní přírůstek poprvé přesáhl 2000 nakažených. Matovič před novináři odhadl, že již tento týden padne hranice 3000 potvrzených nákaz během jednoho dne a tento počet bude dál stoupat.

O zhoršující se epidemické situaci bude jednat pandemická komise a ve čtvrtek ústřední krizový štáb. Podle Matoviče nelze vyloučit, že odborníci označí připravované plošné testování obyvatel za nedostatečné a navrhnou celostátní karanténu.

„Jedeme jako vlak, kterému přestaly fungovat brzdy. Musíme ho jakýmkoliv způsobem zastavit,“ uvedl Matovič. Dodal, že podle odhadů během jednoho měsíce počet hospitalizovaných s koronavirem může stoupnout na 5000 z nynějších 844 pacientů.

Země sice od začátku října postupně zavedla nová karanténní opatření, podle předních slovenských politiků ale Slovensko ve vývoji nákazy kopíruje Českou republiku, která v posledním období patří v přepočtu na obyvatele k nejvíce zasaženým zemím. Také Česko, jež má dvakrát více obyvatel než Slovensko, hlásí za úterý rekordní přírůstek potvrzených případů koronaviru, a to 11.984.

Již v závěru tohoto týdne by ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku měla začít úvodní fáze celostátního testování obyvatel na koronavirus. Plošné opakované otestování lidí má pak pokračovat v dalších dvou týdnech.

  Rusko použilo rakety z KLDR proti Ukrajině, uvedl poradce Podoljak

Slovensko asi v listopadu začne testovat cestující na hranicích 

Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus. Novinářům to řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Ministr vnitra Roman Mikulec doplnil, že úřady ještě musejí rozhodnout například o tom, zda zůstanou otevřené všechny hraniční přechody. Například při cestách z Česka na Slovensko musejí již nyní lidé mít až na výjimky negativní výsledek testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě.

„Budou testováni všichni lidé, kteří budou projíždět hranice,“ uvedl Naď. Vláda podle něj předběžně počítá s tím, že testy by platily dva týdny.

Testování cestujících na hranicích by tak následovalo po prvním kole plošného otestování obyvatel Slovenska na koronavirus, na které Bratislava již zakoupila takzvané antigenové testy. Ty umožňují zjistit výsledek již během zhruba půl hodiny.

Podle Nadě test na hranicích nebudou muset podstoupit lidé, kteří se zúčastní zmíněného plošného testování obyvatel nebo budou mít výsledek testu, který absolvovali jinde.

Test na koronavirus je už v současnosti podmínkou pro to, aby cestující při cestách na Slovensko z takzvaných rizikových zemí nemuseli nastoupit do karantény. Českou republiku zařadila Bratislava mezi rizikové státy na svém koronavirovém seznamu 18. září. Zmíněné omezení se při cestování z ČR na Slovensko nevztahuje například na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a posádky letadel či vlaků, dále na jiné vybrané profese včetně zdravotníků, na pendlery dojíždějící v blízkosti hranice za prací, na studenty, umělce či členy sportovních klubů.

Rakousko hlásí nejvyšší přírůstek nakažených od počátku epidemie 

Rakousko dnes zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku epidemie. Za posledních 24 hodin jich přibylo 1958, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nových případů opět hlásí hlavní město Vídeň.

Od počátku epidemie se v Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, infekce koronavirem prokázala u více než 69.400 lidí. S covidem-19 zemřelo 925 nakažených. Přes 52.600 lidí se viru SARS-CoV-2 zbavilo.

Nad hranicí jednoho tisíce se denní přírůstky v Rakousku drží od 13. října. Dosavadní rekord v počtu nakažených za den ohlásila alpská země v sobotu, kdy přibylo 1747 případů. V nemocnicích je nyní 960 pacientů s covidem-19, z toho 147 na jednotkách intenzivní péče.

  Jednotky povstalců se blíží k hlavnímu městu Etiopie. Česko zvažuje evakuaci ambasády

Nejvíce postiženou spolkovou zemí zůstává hlavní město Vídeň. Za poslední den zde přibylo 514 případů. V úterý jich bylo 333. Po Vídni následují Dolní a Horní Rakousy (341 a 328), dvě spolkové země, které sousedí s Českem.

Rusko a Ukrajina hlásí nejvíce mrtvých za den od začátku pandemie 

V Rusku a na Ukrajině zemřelo za poslední den nejvíce lidí s onemocněním covid-19 od začátku pandemie. Kyjev hlásí 141 zemřelých, Moskva 317 mrtvých. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na příslušné úřady obou zemí. Ukrajina navíc zaznamenala také dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů koronaviru.

Za posledních 24 hodin testy na Ukrajině prokázaly koronavirus u 6719 lidí. Od začátku pandemie se tak v zemi se zhruba 42 miliony obyvatel nakazilo už 315.826 osob, zemřelo jich 5927.

Předchozí nejvyšší počet mrtvých s covidem-19 Ukrajina zaznamenala v úterý, kdy bezpečnostní rada státu oznámila 113 zemřelých za 24 hodin.

Ukrajinský ministr zdravotnictví Maksym Stepanov v úterý upozornil, že počet nově nakažených by v příštích týdnech mohl vzrůst na 8000 až 10.000 případů denně.

Denní nárůst počtu infikovaných se ve východoevropské zemi přehoupl přes hranici 5000 v říjnu. Vláda proto prodloužila karanténní opatření až do konce roku. Stepanov v úterý podotkl, že pokud se denní přírůstek dostane k číslům 11.000 až 15.000 nakažených, vláda opatření proti šíření nákazy zpřísní. Zároveň varoval, že při překročení 20.000 nově potvrzených případů denně by hrozilo, že zdravotnickému systému dojdou zdroje, píše Reuters.

Nejvyšší počet mrtvých po nákaze koronavirem od vypuknutí pandemie dnes oznámilo rovněž Rusko, kde za 24 hodin zemřelo 317 obyvatel. Agentura TASS podotýká, že je to poprvé, co počet mrtvých v zemi překročil hranici 300. O den dříve úřady oznámily 269 mrtvých za 24 hodin. Celkem s onemocněním covid-19 v Rusku zemřelo 24.952 lidí.

Ruský federální operativní štáb dnes oznámil 15.700 nově potvrzených případů nákazy, což je oproti úterním 16.319 případům o něco méně. Už několik dní se však denní přírůstek v zemi drží nad 15.000 potvrzenými případy.

  Ukrajinský prezident by měl k českému Parlamentu promluvit 15. června

Celkem se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel infikovalo od začátku pandemie už 1,447.335 lidí. Země zůstává co do počtu nakažených čtvrtou nejpostiženější na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii.

Polsko v počtu potvrzených případů překonalo hranici 200.000 

Celkový počet potvrzených případů koronaviru v Polsku od počátku epidemie s další nejvyšší denní bilancí překonal hranici 200.000. Milník 100.000 nakažených země překročila 4. října, píše agentura Reuters. Polské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 10.040 nových infekcí.

Koronavirem se v 37milionovém Polsku celkem nakazilo 202.579 lidí, z nichž 3851 lidí zemřelo; 130 nových úmrtí souvisejících s onemocněním covid-19 oznámily úřady dnes. Okolo 98.000 lidí se z nemoci vyléčilo. Dnešní bilance nakažených vychází z vyhodnocení bezmála 60.000 testů.

V nemocnicích s covidem-19 leží 9439 pacientů, 757 z nich je připojeno na ventilátor. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že k dnešnímu dni je kapacita nemocničních lůžek pro pacienty s covidem-19 okolo 17.000. Pro případ, že pro nemocné nebude ve zdravotnických zařízeních dostatek místa, připravuje Polsko hlavně ve velkých městech polní nemocnice.

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, dnes projedná další opatření v boji proti koronaviru, navržená vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). Odklad jednání v úterý prosadila opozice. Vláda už dříve vyzvala obyvatele, aby zůstali doma, nařídila uzavření tělocvičen či bazénů, omezila otevírací dobu restaurací a studenty středních a vysokých škol poslala na distanční výuku.

V Německu přibylo 7595 nově nakažených koronavirem 

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 7595 případů nákazy koravirem. Přírůstek je jen o málo nižší než dosud rekordní bilance 7830 infikovaných ohlášená v sobotu, informoval dnes Institut Roberta Kocha.

Česko, které má přibližně osmkrát méně obyvatel, ohlásilo za úterý 11.984 nově potvrzených případů, což představuje nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie.

V předchozím dni RKI registroval v Německu, které má 83 milionů obyvatel, 6868 případů koronavirové nákazy a 47 úmrtí s covidem-19. Dnešní nárůst počtu nakažených je výrazně vyšší ve srovnání se středou minulý týden, kdy se počet infikovaných zvýšil o 5132.

V Německu se od počátku pandemie nakazilo 380.762 lidí. Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo 9836 lidí, z toho 39 za poslední den.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com