Kdy nastane mír na Donbasu?

Sedmý rok se na ukrajinském Donbassu prolévá krev. Tři a půl tisíce mrtvých civilistů, 9 tisíc zraněných, jeden a půl milionu vnitřně vysídlených osob, tři a půl milionu obyvatel Donbasu potřebuje pomoc. A to jsou jen civilisté. A také tisíce mrtvých a zraněných vojáků. To je cena. Proč?

Ti, kdo válku nazývají „civilní“, tvrdí, že jsou horníky Donbasu, se samopaly v rukou, hájí své právo „mluvit rusky“ a hájí svou zemi před hroznými Benderovity, kteří se snaží přijít ze Lvova a Ternopilu na východní Ukrajinu a přimět všechny obyvatele Doněcku nosit vyšívané košile a mluvit ukrajinsky. A také je chtějí (obyvatele východní Ukrajiny) přetáhnout do tak nenáviděné a hrozné Evropy (přesněji Geyropa!). Je pravda, že kde „rebelové“ – těžaři vzali tyto automatické stroje (děla, tanky, „buky“ atd.), Tiše mlčí.

Důvody této „podivné“ zdrženlivosti jsou zřejmé, přinejmenším pro každého rozumného člověka. A i když věříte „velkému mírotvorci“ Putinovi a souhlasíte s tím, že si můžete koupit vojenskou uniformu v jakémkoli obchodě s vojenským obchodem a odebírat skořápky ze skladů, i za sovětské éry, stále existuje spousta otázek! Jaké by například měly být tyto sklady, aby již sedmý rok nebyly vyčerpány? Nebo odkud se v těchto skladištích minulého tisíciletí vzaly zbraně 21. století? Nakonec ale „rebely“ musí být vyškoleni, organizováni a krmeni! A ve válkou zpustošené ekonomice tohoto regionu (a před dotací nepřátelských akcí) je vyčlenění finančních prostředků na údržbu armády, mírně řečeno, docela problematické. Ano, a neustálé zprávy mezinárodních pozorovatelských misí i světových zpravodajských služeb naznačující přítomnost ruského vojenského vybavení v bojové zóně naznačují, že tato válka je koneckonců rusko-ukrajinská!

A co říkají oficiální strany? Současný ukrajinský prezident hovoří o tomto konfliktu velmi opatrně. Neodvažuje se nazvat Rusko agresorem, používá frázi: „ta strana“, kterou lze připsat horníkovi s kulometem, a … Kdo rozumí – jak chce. Je jasné, že samotný Kreml účast na tomto konfliktu popírá a označuje jej za „zúčtování uvnitř Ukrajiny“.

  Nejméně 11 mrtvých po střelbě ve škole v Kazani

Ale dnes již není tajemstvím, že po revoluci důstojnosti vážně vyděšené ruské vedení plánovalo odhryznout značnou část svého „mladšího bratra“. Hlavní myšlenkou bylo vytvoření projektu „Novorossija“, který měl absorbovat 9 regionů Ukrajiny (téměř polovina země a většina jejího průmyslového potenciálu!). Ukrajinci však agresora bránili. Kremlu se podařilo udělat pouze anektovat Krym a zapálit válečné plameny na Donbasu.

V roce 2014 neměla Ukrajina prakticky žádnou armádu. Všechno bylo vypleněno, vyprodáno, zanedbáno. Hlavní ránu zasáhly dobrovolnické formace. Za takových podmínek muselo tehdejší vedení země naléhavě rozhodovat a činit obtížné kroky. Tehdy byly přijaty „minské dohody“, které navzdory své nejednoznačnosti a dokonce i odpornosti pomohly zadržet agresora a získat čas, který je nezbytný pro vytvoření armády a přípravu na skutečné odmítnutí nepřítele.

Jak se daří v tuto chvíli? Oficiálně bylo na Donbassu vyhlášeno příměří, které separatisté pravidelně porušují. Co bude dál? Kdy skončí válka na Donbassu???

Někteří stoupenci Ruska stále věří, že severní soused se chystá otevřít náruč a přijmout Donbass. Ale už je jich velmi málo. Dnes je již každému jasné, že Donbass NENÍ pro Rusko NUTNÝ! Zástupci takzvaných L / DPR (ve skutečnosti se jedná o loutkovou vládu ovládanou Moskvou), předkládá ukrajinským orgánům řadu požadavků, například: amnestii pro ozbrojence a pořádání voleb v podmínkách otevřené hranice s Ruskem. Proč se to všechno děje? Hlavním cílem Kremlu je zavést na Ukrajinu válečné území a vytvořit ve státě ohnisko nestability a chaosu. Zmrazit konflikt. Abychom pochopili, co je to „zamrzlý konflikt“, není třeba jít daleko. Taková pomoc „mladším bratrům“ z Ruska je obvyklá věc – Podněstří, Abcházie, Osetie, Karabach.

Jakýkoli konflikt končí. A je velmi důležité vyvodit správné závěry z minulosti, aby se v budoucnu neopakovaly chyby. Ruské tanky v Budapešti – 1956. Ruské tanky v Praze – 1968, Evropa si pamatuje. Ukrajina je dnes na kontinentu na stráži míru. Brání se, Ukrajina brání Evropu! Agresi lze zastavit pouze společným úsilím. Hlavní věc, kterou si musíte pamatovat před zahájením požáru!

  Čaputová jmenovala dosavadního ministra financí Hegera premiérem

Autor: Alexander Odintsov – novinář, analytik.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com