Odborníci předvídají spíše pomalejší brzdění epidemie covidu-19

Současná čísla vývoje epidemie covidu-19 podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad. Rychlejší zbrždění je možné, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vyžaduje snížení kontaktů, práci v maximální možné míře z domova a zodpovědné dodržování už přijatých protiepidemických opatření.

„Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus. Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat,“ řekl ministr na dnešní tiskové konferenci. S uvolňováním opatření by se podle něj mohlo začít zhruba za tři týdny. Bude vycházet podle připravovaného rizikového skóre.

Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna a dál dodržovat přijatá opatření.

Vývoj epidemie v krajích není podle Duška všude stejný. Nejlepší je v Praze, kde už klesá počet nových případů i podíl pozitivních testů. V dalších regionech nákaza stagnuje nebo ještě roste.

„Jedno z možných vysvětlení je, že Praha měla dříve než ostatní kraje vysoké výskyty, a zároveň že je to přijetím opatření a snížením mobility výrazným způsobem, nejvíc ze všech krajů,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ostatní kraje podle ní budou při dodržování opatření Prahu dobíhat.

Podle Blatného podíl pozitivních testů ze všech testovaných na covid-19 neklesá, ale stabilizoval se. Stále je kolem třetiny pozitivních.

Autor: ČTK

  Konec Babišova snu o české pobočce Centre Pompidou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com