Čeští fotbalisté nastoupí ve středu v Německu

Čeští fotbalisté odehrají ve středu první ze tří listopadových zápasů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nastoupí v Lipsku k prestižnímu přípravnému utkání proti Německu, které historicky patří k nejúspěšnějším reprezentacím na světě. Čeští hráči se těší na velký zážitek, i když soupeřův kouč Joachim Löw bude šetřit řadu opor na následující zápasy Ligy národů a dá šanci členům širšího kádru.

Němci čtyřikrát vyhráli mistrovství světa a třikrát mistrovství Evropy. Naposledy triumfovali v roce 2014 na MS v Brazílii. „Nabídku hrát s Německem nedostáváte každý den. Bude to znovu obrovská zkušenost před mistrovstvím Evropy, na kterém nás příští rok čekají soupeři jako Anglie nebo Chorvatsko,“ uvedl Šilhavý.

„Zápas s Německem je obrovská výzva, samozřejmě se na to těšíme. Uvidíme ty jejich výborné hráče na vlastní oči a budeme si proti nim moci zahrát,“ doplnil obránce Václav Jemelka.

Německý trenér Löw dal pro zápas v Lipsku volno hlavním oporám. Odpočívat budou hvězdy z Bayernu Mnichov brankář Manuel Neuer, Serge Gnabry, Leon Goretzka a Leroy Sané, Toni Kroos z Realu Madrid, Timo Werner z Chelsea a Matthias Ginter z Mönchengladbachu.

„Myslím, že Německo má velké hráče všude a má strašně široký kádr. Takže i když tam nebudou hráči z Bayernu či Realu, bude to určitě silné mužstvo. Jsme rádi, že si proti nim vůbec můžeme zahrát,“ řekl Jemelka.

Český tým čekají poslední zápasy v letošním roce, který i na reprezentační úrovni poznamenala pandemie koronaviru. Po utkání v Lipsku sehraje národní celek v neděli v Plzni duel Ligy národů s Izraelem a o tři dny později tamtéž zakončí druhý ročník soutěže soubojem s bývalým federálním partnerem Slovenskem.

Trenéři plánují rozložit zátěž mezi všech 25 hráčů v kádru. V Německu by měl v brance nastoupit Jiří Pavlenka z bundesligových Brém, který se po utkání kvůli koronavirové situaci vrátí do klubu.

  Ledecká na MS "vaří bramboračku", veverka jí opět těsně unikla

„Budeme muset zatížení rozložit, takže všichni hráči, kteří tu jsou, se dostanou na hřiště. Uvidíme podle okolností a zdravotního stavu, kolik toho kdo odehraje,“ poznamenal asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Stejně jako při posledních dvou srazech v září a říjnu zasáhl reprezentaci koronavirus, i když zatím ne v takové míře. Po pozitivním testu na covid-19 v pondělí opustil mužstvo sparťan David Pavelka a kvůli nákaze z minulého týdne vypadli i tři slávisté a liberecký brankář Filip Nguyen. Zranění vyřadilo ze hry útočníky Patrika Schicka a Adama Hložka.

Český tým v samostatné historii utrpěl porážku v šesti z osmi vzájemných duelů včetně posledních dvou v kvalifikaci mistrovství světa 2018. Oba celky se v minulosti dvakrát utkaly ve finále evropského šampionátu: zatímco v roce 1976 Československo po památném dloubáku Antonína Panenky vyhrálo na penalty, o 20 let později zvítězilo po prodloužení Německo.

Löwovi svěřenci deset utkání po sobě neprohráli, přesto jsou v poslední době kritizováni. Ve čtyřech z posledních pěti zápasů totiž remizovali a doma dvakrát za sebou hráli 3:3. „Češi jsou po sportovní stránce velmi zajímavý soupeř. Mají plán, jak hrát. Snaží se hrát ofenzivně už od obránců a mají velké sebevědomí,“ podotkl Löw.

Zápas v Lipsku má výkop ve středu ve 20:45 a stadion nemůže být kvůli koronavirové situaci zaplněn.

Statistické údaje před přípravným utkáním Německo – ČR:

Výkop: středa 11. listopadu, 20:45 (Lipsko).

Rozhodčí: Treimanis – Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.).

Bilance:

Německo – ČR (Československo): 26 16-5-5 55:38.

Německo – ČR: 8 6-0-2 15:10.

ČR bilance celkem: 294 160-55-79 528:292.

ČR pod trenérem Jaroslavem Šilhavým: 17 11-0-6 27:22.

Poslední vzájemné utkání (kvalifikace MS, 1. září 2017, Praha):

ČR – Německo 1:2 (0:1)

Branky: 78. Darida – 4. Werner, 88. Hummels. Rozhodčí: Karasev – Averjanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Kalas, Darida – Müller, Hummels. Diváci: 18.093.

  14. kolo ELH: Litvínov porazil Pardubice a vede, Sparta vyhrála v Budějovicích

Sestavy:

ČR: Vaclík – Gebre Selassie, Kalas, Suchý, Novák, Bořil – Kopic (53. Krejčí), Souček, Darida, Jankto (89. Zmrhal) – Krmenčík (76. Kliment). Trenér: Jarolím.

Německo: Ter Stegen – Kimmich, Hummels, Ginter, Hector – Kroos, Stindl (67. Draxler) – Müller, Özil, Brandt (61. Rüdiger) – Werner (79. Can). Trenér: Löw.

Předpokládané sestavy:

Německo: Trapp – Tah, Koch, Rüdiger – Baku, Gündogan, Neuhaus, Max – Hofmann, Waldschmidt, Brandt.

ČR: Pavlenka – Coufal, Hovorka, Brabec, Novák – Kopic, Darida, Král, Barák, Jankto – Ondrášek.

Absence: Kimmich, Kehrer, Halstenberg, Draxler, Havertz, Gosens (všichni zranění), Can (rekonvalescence), Neuer, Gnabry, Goretzka, Sané, Kroos, Werner, Ginter (rozhodnutí trenéra), Henrichs (nejistý start) – Nguyen, Pavelka, Bořil, Kúdela, Provod (všichni koronavirus), Kolář, Schick, Hložek, Kadeřábek, Čelůstka, Ševčík, Petrášek (všichni zranění).

Nejlepší střelci z aktuální nominace: Gündogan (8) – Krmenčík (9).

Zajímavosti:

– Česko v samostatné historii prohrálo 6 z 8 vzájemných utkání a 3 z posledních 4

– Česko (včetně Československa) vyhrálo jediný z posledních 8 zápasů v Německu

– oba týmy se v minulosti 2x utkaly ve finále evropského šampionátu: zatímco v roce 1976 Československo po památném dloubáku v podání Antonína Panenky vyhrálo po penaltovém rozstřelu, o 20 let později zvítězilo po prodloužení Německo

– Německo je v žebříčku FIFA na 14. místě, Česko na 45. pozici

– Německo neprohrálo 10x za sebou, ale ve 4 z posledních 5 utkání remizovalo

– Německo prohrálo jediný z posledních 14 domácích duelů

– Německo v posledních 3 zápasech zápasech remizovalo a 2x za sebou výsledkem 3:3

– Německo 4x vyhrálo mistrovství světa a 3x evropský šampionát, naposledy ovládlo velkou akci v roce 2014 při MS

– Německo hraje skupinu A4 v Lize národů a po 4 zápasech je na 2. místě

  Gutová-Behramiová si zajistila křišťálový glóbus za super-G

– Česko hraje v Lize národů skupinu B2 a rovněž mu patří 2. příčka

– Česko v posledním utkání prohrálo ve Skotsku 0:1, mužstvo vedl asistent trenéra Chytrý, protože hlavní kouč Šilhavý měl koronavirus

– Česko vyhrálo 3 z posledních 4 venkovních utkání

– Česko od června 2017 už 31x za sebou neremizovalo

– Darida a brankáři Pavlenka s Koubkem (všichni ČR) hrají německou bundesligu

– Černý (ČR) si může připsat premiérový start za reprezentační A-tým

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com