Senát se letos sejde poprvé v povolebním složení

Senát se letos sejde poprvé v povolebním složení, aby rozhodl o svém budoucím uspořádání. V čele horní komory pravděpodobně zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Místopředsedové budou podle dohod senátorských klubů čtyři místo původních pěti.

S Vystrčilem ve vedení horní komory tak nadále budou Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů a Jiří Oberfalzer z klubu ODS a TOP 09. Miluši Horskou vystřídá její kolegyně z klubu KDU-ČSL Jitka Seitlová. Senátoři rozhodnou také o složení a vedení senátních výborů a komisí.

Mezi první body schůze bude patřit složení ústavou předepsaného slibu, který bude v duchu tradice číst vůbec nejmladší členka senátorského sboru Adéla Šípová (Piráti). Do horní komory byla zvolena jen pár dní po svých čtyřicátinách. Spolu s ní slib premiérově složí 18 dalších nováčků, neboť pouze osm senátorů letos dosáhlo na znovuzvolení.

Říjnové senátní volby vyhráli kandidáti hnutí Starostů, kteří zvítězili v 11 z 27 obvodů. Jejich klub Starostové a nezávislí má 24 členů. Nejpočetnějším se ale stal klub ODS a TOP 09 z 27 členy. Klub KDU-ČSL si zachoval 12 členů, klub hnutí Senátor 21 a Pirátů má sedm členů. Ve volbách propadla vládní ČSSD, která ztratila deset křesel. Tři zbylí senátoři sociální demokracie se proto přidali k zástupcům vládního hnutí ANO a vytvořili devítičlenný klub PROREGION.

Autor: ČTK

  Do Lán dorazil Lipavský, k němuž má Zeman podle spekulací výhrady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com