Blatný: Opatření se zmírní na třetí stupeň nejdřív za týden

Do třetího stupně rizika podle protiepidemického systému PES, který by znamenal další zmírnění přijatých opatření včetně otevření obchodů nebo restaurací, se může ČR posunout nejdříve za týden. Novinářům to dnes řekl ministr zdravoctnictví Jan Blatný (za ANO).

Dnes ministr vládě navrhne přesun z pátého, nejpřísnějšího do čtvrtého stupně rizika. Čtvrtý stupeň předpokládá skóre podle PES 61 až 75. „Aktuální hodnota je 62 bodů, což je blízko ke stupni tři. Budeme trvat na tom, aby uběhlo ještě sedm dní, než bude možné stupeň tři vyhlásit,“ řekl k tomu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 76 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulé pondělí. Sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů. I v předchozích dnech byl denní nárůst v mezitýdenním srovnání nižší. Aktuálně má nákazu méně než 100.000 lidí. Počet úmrtí stoupl na 6874.

Příští týden by měl být ukončen příkaz k omezení odložitelné péče

Příští týden by měl být ukončen příkaz k zastavení odložitelné péče, nemocnice by ale měly být schopny kapacitu vyčlenit pro pacienty s koronavirem v případě nutnosti. Obnova péče je ale otázkou jednotek týdnů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek předtím řekl, že počty hospitalizovaných sice začínají mírně klesat, stále jsou však velmi vysoké a musí se ještě významně snížit, aby bylo možné uvolnit kapacitu pro elektivní, tedy odložitelnou péči.

  Policie na Liberecku zadržela 41 nelegálních migrantů ze Sýrie

Nemocnice aktuálně musí vzhledem k nařízení ministerstva zdravotnictví omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu, týká se to akutní i následné péče. Záměrem bylo uvolnit v nemocnicích lůžka pro pacienty s covidem-19.

Nejvíc pacientů je stále v nemocnicích v Jihomoravském kraji (868), Moravskoslezském kraji (702) a v Praze (664). I v těchto oblastech je ale podle Černého značný pokles. Za posledních několik dnů také nebyli převáženi pacienti mezi kraji, což podle Černého ukazuje, že jsou soběstačné a nemají potíže z hlediska zajištění lůžek.

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je zhruba 47.000. Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního odpoledne je zhruba 21.000 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a asi třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče je přes 3800, neobsazených je necelá čtvrtina. Umělých plicních ventilátorů je 2150, neobsazených 45 procent. 

Aktuálně má v Česku nákazu 95.501 lidí, většina má lehký průběh nemoci. V nemocnici je 6555 lidí, v posledních dnech počet kolísá, ale drží se pod 7000. Nad 7000 byl naposledy před týdnem. V těžkém stavu je méně než 1000 pacientů. Pokud by vývoj epidemie pokračoval se současným reprodukčním číslem zhruba 0,7, mohlo by na konci listopadu být zhruba 3000 všech hospitalizovaných s covidem-19, uvedl Dušek.

Stále však přibývá úmrtí. Ve čtvrtek jich přibylo 59, za listopad zatím 3353. Nejvyšší denní počet úmrtí s covidem připadá na 3. listopadu s 256 mrtvými. Celkový počet zaznamenaných případů covidu-19 v Česku od 1. března, kdy byly potvrzeny první případy nákazy, činí téměř 482.000.

Ke středě byla podle dat ÚZIS nákaza koronavirem potvrzena u 6967 pracovníků ve zdravotnictví, oproti minulému týdnu jde o pokles o zhruba 4000. Aktuálně pozitivních je 1061 lékařů, zhruba o 700 méně než před týdnem, a 3282 zdravotních sester (téměř o 2000 méně). Podle statistik ÚZIS je v Česku kolem 50.000 lékařů a přibližně 80.000 zdravotních sester.

  Vláda chce znovu zavřít Česko, hledá výjimku pro obchody

Nejvíce zdravotníků s covidem-19 bylo ke středě v Praze, a to 1107, z toho zhruba 250 lékařů a 480 sester. Následoval Moravskoslezský kraj s 1046 nakaženými pracovníky ve zdravotnictví a Ústecký kraj s 666 pozitivními. Nejméně, a to 122, jich ÚZIS evidoval v Karlovarském kraji.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com