OECD: Předkrizové úrovně dosáhne ekonomika ČR na konci 2022

zpravy.aktualne.cz

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že oživení české ekonomiky bude pomalé a ekonomika dosáhne předkrizové úrovně ke konci roku 2022. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v rámci představení pravidelného hodnocení české ekonomiky.

Na počátku prosince OECD uvedla, že česká ekonomika letos kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Příští rok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta. Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekává příští rok růst ekonomiky o 3,9 procenta. Česká národní banka v listopadové prognóze letos počítá s poklesem ekonomiky o 7,2 procenta a příští rok s růstem o 1,7 procenta. Podle ČNB výkon českého hospodářství nedosáhne předkrizové úrovně ani na konci roku 2022.

OECD očekává, že postupně poroste nezaměstnanost i počet krachujících podniků. Vláda by tak měla pokračovat v podpoře ekonomiky až do jejího úplného oživení. „Krize přerušila období silného ekonomického růstu ČR a přibližování se průměrné úrovni zemí OECD. Po efektivním potlačení první vlny pandemie, země nyní bojuje s dopady druhé vlny. Nejistota je nyní vysoká a návrat k růstu ekonomiky bude pomalý,“ uvedl Gurría.

OECD sdružuje 35 vysoce vyspělých zemí světa. Založena byla v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod, ale i potlačovat diskriminační praktiky.

Autor: ČTK

  Koruna zůstává vůči euru nadále silná, polepšila si i k dolaru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com