Navalného podle investigativního webu otrávili agenti FSB. Kreml se vyhýbá otázkám novinářů

indianexpress.com

Ruského opozičního předáka Alexeje Navalného otrávil tým pracující pro ruskou tajnou službu FSB, vyplývá z výsledků neformálního vyšetřování, které zveřejnil investigativní server Bellingcat. Portál na základě telekomunikačních a cestovních dat došel k závěru, že speciální tým Navalného sledoval již od roku 2017 a pohyboval se ve stejných destinacích jako opoziční politik. Kreml k informacím mlčí, jeho mluvčí zrušil pravidelné brífinky.

Podle webu Bellingcat byl Navalnyj tajně sledován již od roku 2017. Operace údajně začala, když opoziční politik oznámil svůj záměr kandidovat v roce 2018 v prezidentských volbách a postavit se tak prezidentovi Vladimiru Putinovi. Spolupracovníci FSB pak měli Navalného letecky následovat do více než 30 různých destinací.

Agenti dělali chyby –⁠ kupříkladu si občas zapnuli mobil registrovaný na sebe, čímž prozradili svou polohu a intenzitu vzájemné komunikace. Ta rostla v době pokusů podat Navalnému jed.

V srpnu letošního roku letěl Navalnyj na Sibiř, kde se setkával s voliči před regionálními volbami a apeloval na ně, aby podpořili kandidáty, kteří by oslabili moc vládnoucí strany Jednotné Rusko. Do Novosibirsku ho podle závěrů Bellingcatu sledovali tři agenti FSB a nejméně pět dalších zaměstnanců FSB jim poskytovalo podporu.

Někteří se podle serveru vydali také do Omsku, kde Navalnyj ležel v kómatu v nemocnici připojený na ventilátor. Členové předpokládané jednotky FSB mezi sebou komunikovali, a to především krátce před otravou, když Navalnyj ráno podle moskevského času odjížděl z hotelu a chystal se na tomské letiště, ukázalo vyšetřování.

Vím, kdo mě chtěl zabít, říká Navalnyj

Poprvé se tým mohl Navalného pokusit otrávit v červenci tohoto toku, když opoziční aktivista cestoval s manželkou Julijou do Kaliningradu. Navalného ženě se na výletě najednou udělalo zle a jen s vypětím sil se dovlekla do hotelu. Následující ráno se však už její stav zlepšil.

  Česká republika darovala Ukrajině ochranné prostředky k boji proti covid-19

Podle investigativního portálu byla Navalného otrava schválena z nejvyšších míst v Kremlu. Na tajnou operaci pak podle informací webu dohlížel plukovník Stanislav Makšakov, který dříve pracoval ve vojenském chemickém institutu ve městě Šichany. Právě zde dříve sovětští vědci vyvinuli novou generaci nervově paralytických látek včetně novičoku.

Do vyšetřování kauzy se zapojila též televize CNN, týdeník der Spiegel a portál The Insider.

Sám Navalnyj ve videu zveřejněném na YouTube sdělil, že operace mohla proběhnout jen s osobním souhlasem Putina. „Tento příběh se týká tajné skupiny vrahů z FSB, v níž jsou i lékaři a chemici. Popisuje, jak se mě několikrát pokusili zabít a jednou málem zabili mou ženu. Neuslyšíte o tom v televizi, hlavně proto, že ten, kdo dává této skupině rozkazy, je ruský prezident Vladimir Putin,“ tvrdí.

K tomu, že Bellingcat zveřejnil identitu předpokládaných vykonavatelů otravy, aktivista řekl: „Vím, kdo mě chtěl zabít, vím, kde bydlí, kde pracují, znám jejich pravá jména, jejich přezdívky a mám jejich fotografie.“

Mluvčí Peskov zrušil pravidelné brífinky 

Kreml zatím ke zjištěním Bellingcat mlčí. Podle zpravodajského serveru Newsru.com vymyslel způsob, jak se nepříjemným dotazům na Navalného otravu vyhnout. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov zrušil úterní a středeční tiskové brífinky, jež se jinak konají každý den. Vysvětlil to přípravou na Putinovu výroční tiskovou konferenci, která se koná 17. prosince.

Navalnyj to glosoval slovy, že Kreml zatím nevymyslel, co občanům nalhat o jeho otravě. „Nemá to naprosto nic společného s odhalením oddílu travičů Navalného,“ ironicky poznamenal na Twitteru zpravodaj listu The Independent Oliver Carroll. Server Znak.com se i tak kvůli věci na Peskova obrátil, mluvčí ale ponechal otázku bez odpovědi.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com