Hamáček: Vánoce jsou pro zpřísnění opatření ideální

irozhlas.cz

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se epidemiologická situace v Česku zhoršuje plošně. Většina krajů je navíc v rámci protiepidemického systému PES v nejhorším, tedy pátém stupni. Kabinet tak podle něj na to musí zareagovat zpřísněním opatření, pro což jsou ideální Vánoce a Nový rok.

Potvrdil také, že o finálním zpřísnění opatření bude jednat vláda ve středu. „Období přes Vánoce a Nový rok je vhodné pro nasazení přísnějších opatření, stejně to vidí předpokládám i ministerstvo zdravotnictví. Ve středu se dozvíte detaily,“ naznačil.

Lidé totiž podle něj méně chodí do práce a jede se v „poloprázdninovém” režimu. „Tak je ta mobilita nízká,” vysvětlil.

Rizikové skóre v systému PES totiž odpovídá již čtvrtým dnem horšímu, pátému stupni. V rámci něho by měl platit přísnější zákaz nočního vycházení, tedy už od 21. hodiny. Zavřené by měly být i obchody a služby.

ČSSD nepodpoří daňový balíček

Kromě nouzového stavu bude v úterý jednat Poslanecká sněmovna i o daňovém balíčku, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy a následné zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent. Právě o to se již několik měsíců přou vládní strany ANO a ČSSD.

Babišovo ANO totiž protlačilo dolní komorou návrh na sazby 15 a 23 procent s podporou ODS a SPD. Prošel ale pirátský návrh zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Ten nakonec Senát upravil tak, aby byl dopad do státní rozpočtu menší. Horní komora ale ponechala sazby 15 a 23 procent, a navíc přidala i kompenzace obcím.

„Senát upravil návrh ze Sněmovny. Já jsem říkal, že cokoli, co Senát pošle, bude lepší, než co poslala Poslanecká sněmovna. Tohle je ale nejhorší z těch lepších variant. Sociální demokracie nebude hlasovat ani pro sněmovní, ani pro senátní verzi,“ sdělil ministr.

  Vojtěch promluvil o nabídce od Babiše i co chystá udělat s Arenbergerem

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com