Rusko využívá hybridní vliv v Africe k vyvíjení tlaku na Francii – zahraniční média

rbc.ru

Ruská federace využívá své vojenské přítomnosti ve Středoafrické republice a v roce 2020 podpořila vojenský puč v Mali, aby vyvinula tlak na Francii, aby sledovala ruské zájmy v Evropě.

Uvedl to spoluzakladatel Centra pro africká studia Alexander Mishin v komentáři pro Guildhall.

„Faktor ruské hrozby v Africe si všimlo vedení takových států, jako jsou USA a Francie.“ Jak víte, SAR byla po dlouhou dobu zónou vlivu Francouzů, ale po dokončení operace Sangaris v roce 2016 se objevilo určité vakuum, které Rusové začali zaplňovat, “uvedl analytik.

„V současné vojensko-politické situaci ve Středoafrické republice je Rusko jedním z garantů zachování dosavadního prezidenta Faustina-Archangela Touadery u moci.“ Ruští žoldáci ze „Wagnerovy skupiny“ (a ve skutečnosti tajná armáda ruské vlády – pozn.). Aby byla zajištěna bezpečnost prezidenta, ruskí instruktoři se účastní výcviku ozbrojených sil, které se zotavují z občanského konfliktu v letech 2013–2014. Díky tomu bylo Rusko schopno dodávat do země ruční palná a obrněná vozidla a rovněž přístup k těžbě nerostných surovin ve Středoafrické republice, zejména diamantů, uranu, zlata, zemního plynu, kolumbitu, kasiteritu, ilmenitu a rutilu. Je třeba poznamenat, že geologické průzkumné práce v zemi probíhaly ve velmi omezeném rozsahu a přesné objemy ložisek nerostných surovin nejsou známy, “domnívá se expert.

„Ruská přítomnost ve Středoafrické republice od roku 2018, jakož i podpora vojenského puče v Mali v roce 2020, působí jako nástroje nátlaku na Paříž s cílem získat ústupky v otázkách, které zajímají Rusy v Evropě. Rusové se živí protifrancouzskými náladami, používají propagandistické nástroje, “shrnul Alexander Mishin.

  Byl schválen šestý balíček sankcí. Moskvu očekává částečné ropné embargo a odpojení od SWIFTu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com