Bitcoin vystoupal těsně pod 28.600 USD, za měsíc stoupl o 40 pct.

Nejznámější kryptoměna bitcoin se dnes přiblížila hranici 29.000 dolarů, vystoupala na nový rekord 28.917 dolarů (přes 617.200 Kč). Informovala o tom agentura Reuters. Jen za samotný prosinec si bitcoin připsal 40 procent a za celý rok se jeho hodnota zvýšila téměř čtyřikrát.

Kolem 21:00 SEČ si bitcoin podle serveru coinmarketcap.com připisoval 8,2 procenta na 28.799 dolarů.

Hranici 20.000 dolarů bitcoin poprvé překonal 16. prosince, tedy před dvěma týdny. Jen na Štědrý den si tato kryptoměna připsala bezmála 25 procent. Širší index kryptoměn Bloomberg Galaxy Crypto se letos zvýšil o 270 procent.

Názory na bitcoin nejsou jednotné. Jeho zastánci ho považují za ochranu před poklesem dolaru a rizikem zrychlení inflace kvůli obrovským stimulačním opatřením. Upozorňují také na rostoucí zájem od institucionálních investorů. Jiní zpochybňují oprávněnost bitcoinu jako investice a upozorňují na jeho historii divokých růstů následovaných propady.

Rodící se odvětví kryptoměn se také stále potýká s kontrolami regulátorů. Komise pro cenné papíry a burzy tento měsíc obvinila firmu Ripple Labs a její nejvyšší představitele z poskytování zavádějících informací investorům v souvislosti s kryptoměnou ripple (XRP). Firma plánuje napadnout obvinění u soudu, vývoj však potvrzuje vyhlídky přísnější kontroly nad digitálním majetkem.

Autor: ČTK

  Koronavirus drtí trh s luxusem, propadl se více než za finanční krize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com