V několika městech lidé demonstrovali proti vládním opatřením

V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé včera večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění. Policie i po skončení demonstrace nadále na okolí Václavského náměstí dohlíží, uvedla na twitteru. Od 21:00 platí v ČR zákaz vycházení.

Demonstrace začaly kolem 19:00. V Praze se na horní části Václavského náměstí sešlo několik desítek lidí, policie jejich počet po asi půlhodině konání akce odhadla na zhruba 80. Podle zpravodajky ČTK se postupně počet přítomných snižoval, po přibližně 45 minutách jich protestovalo asi šest desítek. Protestující provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky a neudržovali předepsané rozestupy.

Policisté nedlouho po zahájení demonstrace podle policejní mluvčí Violety Siřišťové zasáhli proti dvěma účastníkům, kteří neuposlechli výzvy policistů a byli na ně vulgární, řekla ČTK. Jeden z nich při zásahu policie podle zpravodajky ČTK skončil na zemi.

V Brně na náměstí Svobody bylo podle zpravodaje ČTK v době začátku demonstrace, tedy kolem 19:00, minimum lidí. Městská část Brno-střed podle její mluvčí Kateřiny Dobešové žádnou demonstraci neměla nahlášenou. Protestující se svolávali přes sociální sítě. Na náměstí ale byl klid, stejně jako v širším centru Brna.

Další protesty se konaly třeba v Ostravě, kde policie asi 30 minut po začátku demonstrace hlásila dvě desítky účastníků, stejně jako v Olomouci. Krátce po 20:00 policie oznámila, že v Ostravě a Jihlavě protesty skončily a v Olomouci se lidé rozcházejí. Na další místa se podle ní demonstranti nedostavili.

  Kulhánek: Česko by v žádném případě nemělo uznávat Tálibán

Právo demonstrací vláda kvůli šíření koronaviru svým nařízením omezila. Na protestech nesmí být více než 100 lidí a musí být ve skupinkách maximálně po 20 účastnících. Mezi skupinkami se musí udržovat rozestupy alespoň dva metry a všichni účastníci demonstrace musí mít roušku.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com