Policie odložila případ ruského diplomata, který kupoval munici na černém trhu

Policie odložila vyšetřování ruského diplomata, který se v Česku snažil koupit na černém trhu speciální náboje do odstřelovacích pušek. Diplomat působil na ruské ambasádě v Praze na místě zástupce oficiálního vojenského přidělence. České úřady neměly jinou možnost, diplomat měl mezinárodní imunitu.

„Trestní stíhání nelze zahájit, jde-li o člověka, který je vyňat z pravomoci orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s odkazem na mezinárodní právo. Dodal, že státní zástupce tak akceptoval usnesení policie, kterým byla věc odložena z důvodu nepřípustného trestního stíhání, informoval Radiožurnál.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli diplomata loni v červnu ve středočeských Říčanech přímo při přebírání zboží. Podle Radiožurnálu šlo mimo jiné o speciální náboje Lapua do odstřelovacích pušek. Po zatčení musela policie diplomata propustit právě s ohledem na jeho imunitu, odcestoval pak zpět do Ruska. Radiožurnálu tyto podrobnosti potvrdily čtyři zdroje z českých tajných služeb, dalších bezpečnostních složek a diplomacie.

České úřady od začátku pracovaly s verzí, že nákupem munice plnil diplomat služební úkol. Tajné služby jsou podle informací Radiožurnálu přesvědčené o tom, že ve skutečnosti šlo zřejmě o příslušníka ruské vojenské rozvědky GRU. 

Na co přesně byly finské náboje Lapua, kupované na parkovišti před říčanským tenisovým klubem Oáza, určené, není jasné. „Bylo toho každopádně hodně a na koroptve to samozřejmě nekupoval. Zřejmě to bylo určené pro evropské gangy nebo pro speciální ruské jednotky, které v Evropě tajně působí,“ uvedl velmi dobře informovaný zdroj.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček si kvůli kauze podle informací Radiožurnálu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Petříček schůzku odmítl komentovat a ruská ambasáda na otázky Radiožurnálu neodpověděla.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rusko-cesko-diplomat-ambasada.A210103_193730_domaci_kzem?galerie

  FT: Si Ťin-pching varoval Putina před použitím jaderných zbraní na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com