Británie začala očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca

irozhlas.cz

Británie dnes začala očkovat vakcínou proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Prvním příjemcem očkování byl 82letý Brian Pinker, který podstupuje dialýzu. Očkován byl v nemocnici, jež se nachází nedaleko místa, kde byla tato vakcína vyvinuta. Británie, která očkuje populaci rychleji než USA a zbytek Evropy, nasadila tuto očkovací látku jako první. Již loni přitom začala očkovat látkou, kterou vyvinuly americká společnost Pfizer a německá BioNTech. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jsem velmi rád, že dnes dostávám vakcínu proti covidu, a jsem opravdu hrdý na to, že byla vyvinuta v Oxfordu,“ řekl Pinker, který podstupuje dialýzu kvůli onemocnění ledvin. Vakcína mu byla podána v oxfordské univerzitní nemocnici. Doplnil, že se těší, až v únoru oslaví s manželkou Shirley 48. výročí svatby. „Sestřičky, lékaři a zaměstnanci tu dnes byli skvělí,“ uvedl.

Klinické testy prokázaly, že vakcína Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca má účinnost kolem 70 procent. Na rozdíl od očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech, která se musí uchovávat při minus 70 stupních Celsia, lze britskou vakcínu skladovat v lednici při teplotách dva až osm stupňů Celsia.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock označil nasazení vakcíny od firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity za klíčový krok v boji s koronavirem ve Spojeném království. Zároveň podle něj jde o triumf britské vědy.

Očkování proti covidu-19 v Británii již obdrželo přes milion lidí, což je více než ve všech evropských zemích dohromady.

Vláda premiéra Borise Johnsona zajistila 100 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Prvních zhruba 530.000 dávek se začalo podávat v šesti anglických nemocnicích. V nadcházejících dnech se počet očkovacích míst významně rozšíří. Vláda doufá, že v řádu měsíců bude schopna proočkovat několik desítek milionů lidí.

  Biden vyzval Netanjahua, aby upustil od justiční reformy

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com