Okolnosti úmrtí exprezidenta slovenské policie prověří ministerská komise

TASR

Okolnosti úmrtí slovenského policejního exprezidenta Milana Lučanského prošetří vedle policie i komise slovenského ministerstva spravedlnosti. Její členkou bude mimo jiné někdejší česká veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, oznámila šéfka resortu Mária Kolíková. Zopakovala, že vazebně stíhaný policejní exšéf podle ní zemřel po pokusu o sebevraždu. Opozice žádá, aby se do vyšetřování zapojily instituce Evropské unie. Lučanského poslal soud do vazby kvůli obvinění z korupce.

Zmíněná komise, která má dohromady 17 členů, bude podle Kolíkové prověřovat případ nezávisle na oficiálním vyšetřování. Zabývat se má nejen úmrtím Lučanského, ale i jeho předchozím zraněním ve vazbě, které si vyžádalo operaci. Lučanský tehdy prostřednictvím svého advokáta popřel některé spekulace, že si zranění nepřivodil sám.

Angažování Šabatové do komise je podle Kolíkové zárukou nestranného posouzení případu. Kromě ní jsou členy komise koaliční i opoziční poslanci, dále zástupci slovenské prezidentské kanceláře, úřadu slovenské ombudsmanky a médií.

Kolíková: Sebevraždě se zabránit nedá

„Na základě těch informací, které mám, jsem přesvědčena, že to sebevražda byla. Pokud se člověk rozhodne spáchat sebevraždu, není nikdo, kdo mu v tom zabrání,“ řekla Kolíková. Dodala, že právní předpisy neumožňují nepřetržitý dohled nad obviněným přímo v cele například prostřednictvím kamerového systému. Podle dřívějších informací se Lučanský pokusil oběsit ve své cele na teplákové bundě a zemřel po převozu do nemocnice.

Kolíková odmítla výzvy opozice, aby podala demisi; podle ministryně je smrt politicky zneužívána. V souvislosti s ní rezignoval šéf slovenské vězeňské správy.

Bývalý slovenský premiér a šéf nejsilnější opoziční strany Smer –⁠ sociálna demokracia Robert Fico v prosinci tvrdil, že vládní koalice udělala z vazby politický a mučící nástroj. Po loňských parlamentních volbách bylo obviněno a skončilo ve vazbě vícero představitelů různých institucí, včetně policie, z dob dlouholetého vládnutí Smeru-SD, a také soudci a šéf elitní složky prokuratury.

  Zvěrstva v Bucha: NYT zveřejnily nové důkazy o vraždění civilistů Ruskem

Zdroj: HTTPS://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com