Úřad pro informační bezpečnost varuje před vyděračskými e-maily

podruce.cz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje na svých internetových stránkách před vlnou podvodných vyděračských e-mailů, které se pokouší adresáty přesvědčit, že má útočník přístup k jejich webkameře a natočil je.

„E-maily jsou ve všech případech odeslány z podvržené adresy tak, že na první pohled vypadá, že adresát je shodný s odesílatelem. Předměty e-mailů typicky obsahují adresu příjemce a jsou nazvané ‚oznámení‘, ‚poslední varování‘, ‚poslední upozornění‘ a podobně,“ uvedl úřad na svých stránkách.

Zprávy jsou psané relativně kvalitní češtinou. Obsahují adresu bitcoinové peněženky a požadují platbu v bitcoinech nebo eurech do 24, případně 48 hodin.

Adresáta se snaží přesvědčit, že útočník má přístup do jeho počítače a že uživatele natočil na webkameru v choulostivé situaci. Vyhrožuje, že pokud nedostane zaplaceno, rozešle inkriminované video na sociální sítě a všem kontaktům v adresáři e-mailové schránky.

„Ve všech evidovaných případech se jedná o podvod, útočník nezískal přístup k vašemu účtu, ani nemá nic natočené, jedná se pouze o snahu vyděsit příjemce a přinutit ho k platbě. Zprávu doporučujeme ignorovat a smazat. V žádném případě na uvedenou bitcoin adresu peníze neposílejte,“ uvedl úřad.

Podobným případem se úřad zabýval už loni v dubnu, i tehdy se útočník označoval za hackera s přístupem do počítače adresáta.

Autor: ČTK

  Šéfové parlamentů V4 se shodli, že Rusko je na Ukrajině agresorem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com